Slaba potražnja

Moderna otpisala zalihe cjepiva i upisala milijarde dolara gubitka

Modernin ukupni prihod spustio se u razdoblju od travnja do lipnja na 344 milijuna dolara, uključujući 293 milijuna dolara od prodaje cjepiva protiv covida. U istom prošlogodišnjem razdoblju ukupni prihod iznosio je 4,75 milijardi dolara.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 08. 2023. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moderna je u četvrtak izvijestila da je drugo tromjesečje zaključila s neto gubitkom zbog posustale potražnje za cjepivom protiv covida, ali je podigla prognozu godišnje prodaje, očekujući oporavak u jesenskoj sezoni, prenosi N1.

Modernin ukupni prihod spustio se u razdoblju od travnja do lipnja na 344 milijuna dolara, uključujući 293 milijuna dolara od prodaje cjepiva protiv covida. U istom prošlogodišnjem razdoblju ukupni prihod iznosio je 4,75 milijardi dolara, uključujući 4,53 milijarde od prodaje cjepiva.

Kompanija je drugo tromjesečje zaključila s neto gubitkom od 1,4 milijarde dolara. U istom prošlogodišnjem razdoblju poslovala je s neto dobiti od 2,2 milijarde dolara.

Napominju da su zbog ažuriranja cjepiva i smanjene potražnje bili prisiljeni otpisati zalihe, što ih je stajalo 464 milijuna dolara.

I Moderna i Pfizer sada polažu nadu u tržište i u potražnju za prilagođenim cjepivima koja suzbijanju soj korona virusa XBB.1.5.

Moderna je podigla procjenu prihoda od prodaje cjepiva protiv koronavirusa u ovoj godini s pet milijardi na šest do osam milijardi dolara, ukazujući na potencijalnu potražnju u SAD-u koja bi u jesenskoj sezoni mogla dosegnuti 50 milijuna do 100 milijuna doza.

Kompanija očekuje između dvije i četiri milijarde dolara od prodaje cjepiva na osnovi komercijalnih ugovora u SAD-u i u drugim zemljama. Napominju istodobno da bi milijarda od ukupno pet milijardi dolara iz ugovora s državama trebala biti prebačena na 2024.

 
Kopirati
Drag cursor here to close