Kalkulator ugljičnog otiska

Studija pokazuje da se 83% Europljana želi osobno angažirati u borbi za zaštitu okoliša

Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 04. 2021. u 19:00 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo istraživanje o održivosti kompanije Mastercard otkriva značajan porast posvećenosti potrošača očuvanju životne sredine kao rezultat pandemije COVID-19.

Više od dvije petine ispitanih Europljana (48%) smatra da je smanjenje njihovog ugljičnog otiska sada važnije nego prije pandemije. Zapravo, više od polovine Europljana (52%) postalo je svjesnije toga da njihovi postupci mogu uticati na okolinu, a generacija Z i milenijalci (58%) prednjače u tome.

Ovo signalizira rastući trend ka ekološki osviještenoj potrošnji među ljudima koji svoju kupovinu i korištenje programa nagrađivanja pretvaraju u akcije u korist planete.

Želja ka svjesnijoj potrošnji porasla je tijekom posljednjeg desetljeća. Međutim, promjene u stavovima i akcijama naglo su se povećale kao direktna posljedica COVID-19 pandemije.

Kako potrošači postaju svjesniji vlastitih postupaka, gotovo tri petine ispitanika (58%) vjeruje da bi se kompanije trebale ponašati na održiviji i ekološki prihvatljiviji način, a generacija Z je predvodnik ovog trenda razmišljanja (62%).

Foto: PR / Mastercard predstavlja novo rješenje za banke - Kalkulator ugljičnog otiska

Također, kao tri glavna problema na koja Europljani žele da se kompanije i brendovi usredotoče pored suočavanja s pandemijom, su smanjenje otpada (39%), rješavanje problema zagađenja plastičnim proizvodima i ambalažom (38%), i smanjenje zagađenja zraka i vode (35%).

Kao dio sveobuhvatne platforme održivosti kompanije Mastercard, 2020. je osnovana Koalicija Neprocjenjiva Planeta. To je dugoročno opredjeljenje kompanije da pomogne kako poslovnim subjektima, tako i potrošačima da daju svoj doprinos i podršku planeti s ciljem sadnje 100 milijuna stabala.

Pored toga, razvijen je i Mastercard kalkulator ugljičnog otiska u suradnji sa švedskom FinTech kompanijom Doconomy. Ovaj alat je integriran u globalnu Mastercard mrežu i omogućava bankama da ga prihvate i da se prilagode ekološki osviještenim potrošačima koji traže više načina kako bi bili informirani o svojoj potrošnji. Kalkulator pruža pristup uvidima i informacijama o utjecaju ugljika i omogućava ljudima da lakše doprinesu očuvanju životne sredine.

Mark Barnet, predsjednik kompanije Mastercard za Europu rekao je: "Neophodno je da kompanije shvate svoju ulogu u naporima za očuvanje planete, ne samo zato što su potrošači strastveni po tom pitanju, već i zato što je to ispravna stvar za uraditi. Na kraju krajeva, ovo je planeta svakog od nas i postoji kolektivna odgovornost da se pokrene akcija. Od kako traje pandemija, zabrinutost za očuvanje životne sredine eksponencijalno je porasla, a istim tempom moraju rasti i naše aktivnosti."

Kalkulator ugljičnog otiska omogućava potrošačima da dobiju presjek emisije ugljika koju stvara njihova kupovina u različitim kategorijama.

Proračuni se zasnivaju na nezavisno provjerenom Åland indeksu i mogu se dalje poboljšati relativnim i lako razumljivim ekvivalentima (poput broja stabala potrebnog za apsorpciju iste količine CO2), kao i savjetima o tome kako živjeti na održiviji način. Potrošači također imaju mogućnost da doprinesu projektima obnove šuma u okviru Koalicije Neprocjenjiva planeta - bilo doniranjem ili korištenjem programa nagrađivanja vjernosti koje sprovode banke. Banke mogu bez problema integrirati Kalkulator ugljičnog otiska u svoje mobilne aplikacije putem novog API interfejsa koji je sada dostupan na Mastercard Developers.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close