Podrška razvoju dječjeg sporta širom BiH

Kompanija dm donirala sredstva Udruženju klizački klub „Ice Group“ za organizaciju trenažnog procesa

Udruženju klizački klub „Ice Group“ iz Sarajeva kompanija dm drogerie markt donirala je iznos od 1.000 KM za pomoć u organizaciji trenažnog procesa za natjecateljsku sezonu 2021/2022.
Gospodarstvo / Tvrtke | 08. 10. 2021. u 12:37 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pet klizačkih kategorija klub okuplja djevojčice od osam do 14 godina, a njegova osnovna misija je profesionalizacija trenažnog procesa u umjetničkom klizanju s ciljem razvoja i postizanja regionalno konkurentnih rezultata. Pored aktivnog treniranja umjetničkog klizanja, klub tijekom cijele godine organizira i škole klizanja zahvaljujući kojima je klizati naučilo preko 700 djece uzrasta od četiri do 12 godina.

„Umjetničko klizanje u Bosni i Hercegovini kontinuirano postoji već decenijama, ali zbog nepostojanja adekvatnih uvjeta za treniranje, većina klubova je egzistirala na rekreativnom nivou, s vrlo ograničenim mogućnostima. Izgradnjom ledene plohe na Zetri, koja je zaleđena devet mjeseci godišnje i ledene plohe u Skenderiji, stekli su se uvjeti za dalji razvoj ovog prelijepog sporta. Angažmanom domaćih trenera za balet i klizanje i stranog trenera iz Rusije, djevojčice - članice našeg kluba su imale izvrsnu sezonu, ostvarujući neke od najboljih rezultata do sada i osvojivši devet medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima“, izjavila je predsjednica udruženja Adisa Ćapin, zahvalivši se kompaniji dm na donaciji.

Kako navodi, buduće aktivnosti uveliko ovise od epidemiološke situacije, ali članice se spremaju za nekoliko međunarodnih natjecanja u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji i Njemačkoj.

„Treniranje umjetničkog klizanja podrazumijeva velika odricanja, jer djevojčice treniraju i do tri puta dnevno, u prosjeku pet sati, a sam trenažni proces obuhvata osim treninga na ledu i treninge kondicije, suhe treninge, kao i aktivan trening baleta i plesa i do tri puta sedmično. Ipak, sve to ima jako puno pozitivnih efekata, kako na fizičko zdravlje djece, tako i na socijalnu sferu, jer se djevojčice međusobno druže, razvijaju prijateljstva unutar kluba ali i s vršnjacima širom regije. Ovaj prelijepi sport je zaslužio podršku i veću zastupljenost, i donacija koju je dm pružio će dodatno doprinijeti odličnim rezultatima koja su djeca već ostvarila i planiraju nastaviti“, dodala je Ćapin.

Podsjetila je kako „Ice Group“ iz Sarajeva u svojim redovima ima i juniorsku reprezentativku BiH, Henu Uzunović, koju očekuju vrlo ambiciozni planovi u narednih nekoliko sezona, kao i nekoliko potencijalnih budućih reprezentativki BiH, koje su sve aktualne državne prvakinje.

Osim Udruženja klizački klub „Ice Group“ iz Sarajeva kompanija dm je u okviru projekta 4. dm Ženske utrke dječjim sportskim klubovima i udruženjima širom BiH, koji aktivno djeluju u posljednje dvije godine, odlučila donirati sredstva potrebna za rad i realizaciju različitih aktivnosti: uređenje sportske sale, nabavka sportske opreme i rekvizita, financiranje odlazaka na natjecanja, organizacija treninga ili priprema, organizacija sportskih natjecanja i angažman stručnjaka za rad sa djecom te ostalih aktivnosti kojima se potiče uspješan sportski razvoj djece i omladine.

Kopirati
Drag cursor here to close