Galenika

Kako lakše prebroditi vrijeme kada vas lome prehlada i gripa?

Zima nam donosi mnoštvo radosti – od snježnih pahulja do prazničnih čarolija. Nažalost, zima ima i onu malo manje dragu stranu, a to su prehlade i gripe koje u zimskim danima budu jako česte.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 12. 2023. u 12:08 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već u ranu jesen virusi krenu u pohod i nažalost kihanje, šmrcanje i kašljanje postanu jako česti simptomi koje čujemo na svakom koraku.

Najčešće prehlade i gripe imaju svoj tok i ne zahtijevaju neku specifičnu terapiju ako ne dođe do komplikacija. No, kako su simptomi jako neugodni i ometaju nas u našoj svakodnevnici uvijek tragamo za načinima kako da sebi olakšamo, te kako što bezbolnije da prebrodimo period kada nas lome prehlada ili gripa i zato vam donosimo nekoliko savjeta!

Unosite dovoljno tečnosti!

Potrudite se da unosite dosta tečnosti jer je potreba za dodatnom tečnošću za vrijeme prehlade i gripe povećana. Organizam gubi tečnost uslijed simptoma bolesti pa je potrebno piti vodu, biljne čajeve, prirodne voćne sokove kako bi se spriječila dehidracija, razrijedila sluz, te prevenirale dodatne infekcije. Ujedno, povećan unos tečnosti će pomoći u izbacivanju toksina iz tijela i tako olakšati organizmu oporavak od prehlade.

Jedite domaću pileću juhu - Topla pileća juhica s povrćem izvrstan je izvor vitamina i minerala, ali i prijeko potrebnih elektrolita. Slično kao druge tople tečnosti, topla supa će pomoći da se sinusi očiste jer djeluje na smirivanje sluznice i razrjeđuje sluz, a samim tim umire iritantni simptomi prehlade i gripe. Ako u juhicu dodate sastojke kao što su biber, bijeli luk ili kurkuma biće vam od izuzetne pomoći i kod smirivanja kašlja.

Ispirajte grlo slanom vodom - Slana voda vjekovima se koristila za liječenje upala grla. Pošto je rastvor soli i vode hipertoničan, on privlači vlagu iz sluznice, a samim tim povlači i viruse i bakterije koji se nalaze u grlu i pomaže mu da se očisti. Sipajte pola kafene kašičice soli u šoljicu tople vode i ispirajte grlo barem tri puta dnevno jer ćete tako ublažiti bolove u grlu, pomoći upaljenoj sluznici da splasne, razrijediti sluz i uveliko olakšati gutanje.

Napravite paru u kupatilu - Pustite vruću vodu i provedite pet minuta u zatvorenom kupatilu. Para koju udišete pomoći će vam kod prehlade jer topli, vlažni vazduh djeluje na oslobađanje sluzi u nosnim prolazima, grlu i plućima.

Spavajte dovoljno jer san štiti imunitet - Istraživanja pokazuju da manjak sna uništava funkcioniranje T – limfocita, vrstu bijelih krvnih zrnaca zaduženu za borbu protiv virusa. Zato nam je kvalitetan san kada smo prehlađeni - neophodan.

Dobitna kombinacija!

Kod prehlade najteže podnosimo simptome, pa stoga kada prehlada i gripa krenu da lome naš organizam, kada krene šmrcanje, kašljanje i bol u sinusima, najbolja prva pomoć je kombinacija supstanci pseudoefedrina, koji smanjuje zapušenost nosa, i ibuprofena koji djeluje protiv temperature i bolova.

Takav jedan preparat je Galenikin Defrinol® Forte koji predstavlja prvu jedinstvenu i snažnu kombinaciju ibuprofena (400mg) i pseudoefedrina (60mg), registriranog za simptomatsku terapiju prehlade i gripe i terapiju sinusitisa. Ibuprofen djeluje analgetski, antiinflamatorno i antipiretski, dok je pseudoefedrin dekongestiv - dovodi do sužavanja krvnih sudova u sluznici nosa i tako omogućava bolju prohodnost nosa.

Ovaj preparat ima prednost u odnosu na lokalne vazokonstriktore, jer ne izaziva ponovnu kongestiju nosa nakon prestanka primjene preparata i ne dovode do tahifilaksije. Također, bitno je napomenuti da ne uspavljuje, ne utiče na psihomotorne sposobnosti i ne stupa u interakciju s antibioticima.

Kako bi zima protekla što bezbrižnije, savjet više je i povećanje fizičke aktivnosti, smanjen boravak u zatvorenim prostorima, pravilna prehrana i reduciranje stresa koliko god je to moguće, a sve to u svrhu osnaživanja imuniteta.

Kopirati
Drag cursor here to close