Podcast "Imam ideju" #61

VIDEO | Ivan Šimić: Od uspješnog poduzetnika do vrsnog književnika

U ovom izdanju našeg podcasta "Imam ideju" gostuje gospodin Ivan Šimić, poduzetnik iz Gruda, koji je u novije vrijeme uspješan i na književnom planu. Nastojali smo u razgovoru 'proći' kroz proteklih četvrt stoljeća u Šimićevu životu i karijeri.
Gospodarstvo / Tvrtke | 07. 03. 2024. u 18:00 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Šimić: Uz sve poslovne obaveze nisam odustajao od romana "Matijino stoljeće rata"

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodin Ivan Šimić je nakon završetka gimnazije u Grudama krenuo na studij elektrotehnike u Splitu i nakon stjecanja inženjerske diplome vratio se u svoj kraj gdje je ubrzo, nakon kraće profesorske epizode, uplovio u poduzetničke vode.

"Split je u svakom slučaju zanimljiv grad, ali moj povratak u Grude i u moju Dragićinu nikad nije dolazio u pitanje. U samim počecima, još 1991. u taj me svijet uveo moj budući kum, koji je uvijek imao puno ideja. A onda, nakon rata, prvo smo imali zajedničku tvrtku, a od 2002. godine aktivna je moja sadašnja tvrtka Hetronic", kaže naš gost na početku razgovora.

Naravno, trebalo je doći do spomenute 2002. godine od prvih početaka 1991., jer slijedio je rat, prve poratne godine i ne baš sjajni uvjeti za uređeno poduzetništvo. O tom vremenu također ćete čuti zanimljivu priču.

Od prvih informatičkih pokušaja do Hertronica

Tvrtka Hertronic afirmirala vrlo brzo se u informatičkoj branši, dijeleći sudbinu sličnih firmi koje su se bavile distribucijom robe, ali i uslugama.

"Nakon velike svjetske krize 2008-2009. mi smo se preorijentirali na usluge, stabilizirali smo poslovanje, uspjeli sve to prebroditi, što nam je bilo od velike koristi u nedavnim krizama, prije svega Covid krizi, tako da nas to nije previše opeklo", kaže gospodin Šimić.

Nakon što smo otvorili temu samih početaka vlastitih poduzetničkih projekata našeg gosta, uslijedio je niz tema koje se odnose na samo poduzetništvo, ali i na neke opće, cijenili smo važne, segmente života i rada u našoj zemlji, u usporedbi s okruženjem.

Poslušajte stoga u prvome dijelu razgovora razmišljanja gospodina Šimića o ulozi i položaju poduzetnika, o samoj informatičkoj branši i što je njezin razvitak donio u svakodnevni život i rad ljudi, o položaju i šansama mlade generacije, s posebnim osvrtom na Grude i uvjete života i zapošljavanja u tom kraju, kao i još niz zanimljivih tema.

"Matijino stoljeće rata"

U novije vrijeme gospodin Šimić uvelike se posvetio jednoj svojoj drugoj inspiraciji - književnosti, s naglaskom na uspješne prozne uratke.

Roman "Matijino stoljeće rata" naišao je na dobar odjek među čitateljskom publikom.

"To je moja obiteljska priča, ali i mnogih drugih iz moga užeg okruženja. Matija je sestra moga djeda, a ovo je romansirana priča o ženi koja je preživjela gotovo čitavo 20. stoljeće uz niz tragedija u našim ratovima. U I. svjetskom ratu ona gubi oca, u Drugom gubi muža, a u ratu 90-ih gubi sina i unuka", govori naš gost, autor knjige.

S obzirom da se radi o senzibilnoj prozi, usko vezanoj za vlastitu obitelj, testirao je književnu vrijednost svojega djela na anonimnom natječaju u Zagrebu za neobjavljeni roman i knjiga je prošla u najuži izbor među stotinjak rukopisa.

Zanimljivo je to štivo i sadržajno i tematski, a o nekim temama i ljudskim sudbinama se po prvi put govori u javnoj sferi, makar i kroz literarno djelo.

Stoga, da ne bismo sve otkrivali u uvodnom tekstu, preporučujemo da ovaj razgovor poslušate u cijelosti. Svjedočit ćete jednom odmjerenom, iskustvenom, nepretencioznom, ali iznimno upečatljivom govoru našeg gosta Ivana Šimića. Sigurni smo!

Video: Šimić: Uz sve poslovne obaveze nisam odustajao od romana "Matijino stoljeće rata"

 

Kopirati
Drag cursor here to close