Potpora

Hrvatska pripremila 700 tisuća eura za televiziju Herceg-Bosne

Ova potpora, navedeno je u dokumentu, namijenjena je za kupnju opreme, digitalizaciju, kupnju kao i izradu programskih sadržaja te zakup radijskih odašiljačkih pozicija.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 12. 2023. u 15:51 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za projekt Potpora radu Radiotelevizije Herceg-Bosne u 2023. godini Vlada Republike Hrvatske izdvojit će 700.000 eura.

Prema dokumentu od 21. prosinca ove godine, kojeg je portal Bljesak.info imao na uvid, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uputio je hrvatskoj Vladi Prijedlog odluke o proglašenju projekta 'Potpora radu Radiotelevizije Herceg-Bosne' kao projektu od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Navodi se i kako su u proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u 2023. godini osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 700.000 eura za potporu radu Radiotelevizije Herceg-Bosne.

Ova potpora, navedeno je u dokumentu, namijenjena je za kupnju opreme, digitalizaciju, kupnju kao i izradu programskih sadržaja te zakup radijskih odašiljačkih pozicija.

Kako se navodi u tekstu odluke, posebni interes Republike Hrvatske jest ''skrb o Hrvatima u Bosni i Hercegovini kao jednakopravnom, suverenom i konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini, a što se, između ostalog ostvaruje pružanjem potpore obrazovnim, znanstvenim, kulturnim, zdravstvenim i sportskim projektima kao i projektima od strateškog značaja''.

''Potpora Radioteleviziji Herceg-Bosne, jedinom javnom mediju na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini, trajno štiti pravo hrvatskog naroda na kulturnu i jezičnu ravnopravnost te medijski pluralizam'', navodi se u obrazloženju odluke.

Pojašnjeno je kako je Radiotelevizija Herceg-Bosne ''u medijskom prostoru kao Radio Herceg-Bosne prisutan od 1993. godine, a kao Televizija nešto više od tri godine'' te da je u vlasništvu 22 općine, grada i županije s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Televizija je počela se emitiranjem 1. srpnja 2019. godine a osim proračunskih stavki iz općinskih, gradskih i županijskih blagajni za financiranje, građani su mogli podržati rad televizije simboličnim iznosom od 1 KM preko računa za električnu energiju. Ne zna se koliko se građana odlučilo za ovakav vid potpore.

Ranije je Slavica Karačić, ravnateljica RTV Herceg Bosne, rekla kako je jako zadovoljna odzivom građana koji su podržali rad ove televizije donacijom od 1 KM.

''Još uvijek ne mogu potvrditi o kakvim se točno brojkama radi, ali ove preliminarne su izvrsne. To znači kako više od 100.000 građana BiH podržava naš rad, a brojke govore i puno toga o broju naših gledatelja, kao i o prostoru za naš rast'', izjavila je Karačić prije dvije godine.

Inače, televizija odnedavno nema glavnog urednika te se očekuje imenovanje novog.

 

Kopirati
Drag cursor here to close