Bez svjetla na kraju tunela

Godinu bez Aluminija: Dan kada je došao mrak

Uzaludno je bilo kupovanje vremena, uzaludna traganja za onima koji će kupiti struju za još koji dan života mostarske tvornice.
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 07. 2020. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U ponoć i četiri minute mostarski Aluminij ostao je bez napajanja električnom energijom, što znači propast pogona Elektrolize koji se vise neće tako lako pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.  Isključenjem struje prestaje rad ključnih elektrolitičkih ćelija, kojih u Aluminiju ima 256. ''


Objavljeno je to 10. srpnja 2019. godine nekoliko minuta iza ponoći kad je priča o mostarskoj tvornici, koja se nekad kitila titulom diva, pokretača i najvećeg od najvećih, dobila konačan mrak.

Uzaludno je bilo kupovanje vremena, uzaludna traganja za onima koji će kupiti struju za još koji dan života mostarske tvornice. Uzaludne su bile blokade prometnica uoči gašenja i još uzaludniji prosvjedi pred središnjicom HDZ-a BiH nakon što je u tvornicu stigao mrak.

Dan prije gašenja propali su razgovori između Vlade F BiH i predstavnika švicarskog Glencorea što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke koji su veći od 200 milijuna eura. Vlada FBiH je, međutim, odbila takvu mogućnost.


Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je potom iz Bihaća kako su za Aluminij iscrpljene sve mogućnosti, a ministrica financija Jelka Milićević da su iscrpljene sve mogućnosti na Vladi.

''Meni je savjest mirna, kao i ministru Džindiću i premijeru jer Vlada je napravila ono što je mogla'', rekla je Milićević nakon što je tvornica ugašena.

A od ponovnog pokretanja, iako je u javnosti zvučalo kao da je to svršen posao, još uvijek nije na vidiku. Na posao je vraćeno, prema nekim tvrdnjama, 20 ljudi, a novi vlasnik Aluminijevih pogona, nakon natezanja s Vladom Federacije zaustavljen je zbog pandemije ali i mora neriješenih problema.


Nakon bunta i velike medijske hajke, u javnost su curili ugovori s beznačajnim brojkama koje nisu Aluminij odvukle na dno. Prave brojke i pravi utezi zbog kojih je div pao još su uvijek misterija a sad se opovrgava i izvješće Financijske policije. Tužiteljstvo, iako je javno govoreno kako su isisani milijunu i javno obećano kako će odgovarati svi koji su krivi, još uvijek nema nikakvih aktivnosti koje bi otvorile zatvaranje priče o gašenju tvornice.

Do tada, neki se radnici nadaju pozivu, neki su pronašli nove poslove, a neki su napustili zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close