Još jedna...

Gasi se Fabrika duhana Sarajevo

Urušavanje FDS-a, pojašnjava Avdagić, nastavilo se 2016. godine kada je Vlada Federacije BiH prodala svoj udio od 39,9 posto austrijskoj kompaniji CID Adriatic Investments GmbH…
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 02. 2022. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fabrika duhana Sarajevo prestaje s radom 31. ožujka, kada se pokreće proces likvidacije ove firme koja je radila 130 godina, rekao je za Faktor Muhamed Avdagić, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji (PPDIVUT) Bosne i Hercegovine.

''Sve igre oko FDS-a se završavaju i sve bivše federalne vlade snose dio odgovornosti za gašenje ove tvornice s tradicijom od 130 godina. U ovoj tvornici je prije rata radilo tri tisuće ljudi, a sada je ostalo svega 150 radnika, a i oni će ostati bez posla za 50 dana. Radnicima će se uručiti otkazi i dobit će otpremninu. Koliko će to iznositi, još se ne zna. Na poslu će ostati oko pet radnika iz Uprave, kako bi završili proces likvidacije'', ističe Avdagić.

Za gašenje FDS-a smatra odgovornim bivšeg direktora ove firme, Dinu Mulahasanovića.

Urušavanje FDS-a, pojašnjava Avdagić, nastavilo se 2016. godine kada je Vlada Federacije BiH prodala svoj udio od 39,9 posto austrijskoj kompaniji CID Adriatic Investments GmbH koja je djelovala u saradnji sa gigantom duhanske industrije British American Tobacco (BAT).

Podsjeća kako je ova tvornica bila među najprofitabilnijim poduzećima u Bosni i Hercegovini, dok je direktor bio Šefik Lojo.

''Nakon Lojine smrti nitko ne zna koliko je ostavio kapitala u FDS-u i mnoge nekretnine, i to su vrijednosti na desetke milijuna maraka. Fabrika je ostala i bez svog branda. Upozoravao sam i tada kada je već počelo urušavanje tvornice da će doći do gašenja, kao što je ugašena i Fabrika duhana u Mostaru, ali svi su se trudili da tvornica prestane s radom i u tome su uspjeli'', zaključuje Avdagić.

Portal faktor navodi kako od direktora Fabrike duhana Sarajevo i predsjednika Sindikata FDS-a nisu dobili odgovore po ovom pitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close