Iako u arbitražnom sporu

Energoinvest nastavlja osiguravati FBiH plinom iz Rusije

U skladu s dugogodišnjom suradnjom Energoinvesta i ruskog isporučitelja Gazprom Eksporta, ugovor o isporuci prirodnog plina je produžen pod istim uvjetima do 1. lipnja 2022. godine.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 12. 2021. u 10:13 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energoinvest d.d. Sarajevo priopćio da će biti nastavljeno uredno osiguravanje Federacije BiH prirodnim plinom u 2022. godini.

U skladu s dugogodišnjom suradnjom Energoinvesta i ruskog isporučitelja Gazprom Eksporta, ugovor o isporuci prirodnog plina je produžen pod istim uvjetima do 1. lipnja 2022. godine.

"Prema ugovornim obvezama, naša kompanija kao ovlašteni uvoznik plina za FBiH je osigurala nesmetanu isporuku plina za sve korisnike u zimskom periodu. Navedenom produženju je doprinijelo redovno izmirenje obveza prema ruskom partneru, čime je za potrošače u FBiH omogućeno uredno osiguravanje prirodnim plinom tijekom iduće godine", navode iz Energoinvesta.

Imajući u vidu kretanje cijena energenata na svjetskom tržištu, kako su dodali, cijena prirodnog gasa za prvi kvartal 2022. će biti poznata uskoro.

"Uz to želimo napomenuti da je prirodni plin berzanska roba čija cijena se kvartalno korigira u ovisnosti o promjeni cijena na svjetskoj burzi, prema definiranom indexu promjene cijena tri izabrana naftna derivata", priopćeno je iz Energoinvesta.

Podsjetimo, mađarska kompanija za nabavu i distribuciju plina FGSZ potvrdila je ranije kako kreće u arbitražni spor protiv Energoinvesta težak 21,1 milijun dolara.

Bosanskohercegovački Energoinvest prestao je nabavljati ruski plin preko mađarskog FGSZ-a nešto više od dvije godine prije isteka ugovora krajem 2023. godine, i sklopio ugovor s ruskom državnom kompanijom Gazprom Export.

Također, ranija uprava BH Gasa podnijela je početkom travnja ove godine krivične prijave Federalnoj upravi policije protiv odgovornih ljudi u Energoinvestu. Krivična prijava je podnesena zbog, kako je navedeno u tadašnjem priopćenju BH Gasa, "samoinicijativne odluke Energoinvesta" o promjeni transportnog puta plina putem Turskog toka.

Kopirati
Drag cursor here to close