Tradicija za budućnost

Bosanskohercegovački namještaj zauzima središnje mjesto na 'imm cologne' sajmu u Kelnu

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) predstavlja bh. proizvođače namještaja na "imm cologne" sajmu u Kelnu, Njemačka. Izvoz drvnog sektora, posebno namještaja, u fokusu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 01. 2024. u 17:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) organizirala je nastup bh. proizvođača na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera "imm cologne" koji se održava od 14. do 18. siječnja u Kelnu (Njemačka).

Na štandu BiH izlažu kompanije: Arting gradnja d.o.o. Lukavac, AS Nostro d.o.o. Tešanj, Bosnian  beech board d.o.o. Visoko, Drinjača d.o.o. Šekovići, Laurel d.o.o. Prijedor, Quantum d.o.o. Sarajevo, te Standard d.o.o. Prnjavor.

''To je dvanaesti nastup kompanija na nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine na sajmu "imm", a ove godine štand BiH ima istaknutu poziciju u centru hale 7 i okružen je jakim skandinavskim brendovima. Imamo unaprijed najavljene posjete kupaca iz evropskih zemalja i očekujemo dobre poslovne razgovore s naših izlagačima'', navela je savjetnica za promociju izvoza drvnog sektora u VTK BiH Lejla Međedović.

Izvoz drvnog sektora Bosne i Hercegovine u periodu siječanj - studeni 2023. bio je 757,6 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 305 posto.  Izvoz namještaja u istom periodu bio je 310 milijuna eura ili 40,9 posto od ukupnog izvoza drvnog sektora.

Njemačka je dominantno, najznačajnije izvozno tržište za bh. proizvođače namještaja i u tom  periodu izvezeno je ukupno 126 milijuna eura vrijednosti svih vrsta namještaja, od čega namještaja od drveta u iznosu od 111 milijuna eura. Na to tržište najviše su se izvozila tapacirana sjedala (58 milijuna eura), namještaj za spavaće sobe, trpezarije i kuhinje.

Pod sloganom ''Tradicija za budućnost'', a s ciljem utiranja puta za bosanskohercegovački namještaj na tržištu EU, VTK BiH je za 12 godina izlaganja u Kelnu podržala nastup 90 firmi u okviru štanda Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close