Sastavite sami

Ovo su tri razloga zašto vas IKEA tjera da sastavite svoj namještaj

Dok na IKEA-inoj web-stranici možete pronaći jednostavan odgovor koji glasi "Naši su proizvodi dizajnirani da ih vi sastavite. Na taj ćete način uštedjeti najviše novca"
Lifestyle / Flash | 11. 07. 2023. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

IKEA je poznata kao utočište za pristupačan, jednostavan i funkcionalan namještaj. Međutim, nakon što napustite trgovinu s kolekcijom kutija, proces sastavljanja namještaja može postati mukotrpan. Zbog zbunjujućih fotografija umjesto pisanih uputa, sam proces može biti dosadan i frustrirajući, što može potrajati čak i nekoliko dana.

Zbog toga biste se mogli zapitati zašto bi bilo koja marka koja je posvećena zadovoljstvu kupaca ikada odabrala "napravi sam" pristup. Dok na IKEA-inoj web-stranici možete pronaći jednostavan odgovor koji glasi "Naši su proizvodi dizajnirani da ih vi sastavite. Na taj ćete način uštedjeti najviše novca", postoje i drugi motivi za ovakav pristup.

Dobit

Sastavljanje namještaja zahtijeva i vrijeme i trud, a većina tvrtki mora platiti radnike da obave ovaj zadatak, piše Index.

U IKEA-i, međutim, oni su prebacili posljednji korak proizvodnog procesa na potrošača. Time tvrtka izbjegava potrebu za zapošljavanjem velikog broja radnika, izgradnjom više tvornica ili čekanjem da proizvodi stignu do kupaca. To znači da IKEA ne mora snositi tolike troškove kao neke druge tvrtke. Unatoč izazovima montaže, ljudi i dalje kupuju namještaj, što omogućuje kombinaciju visokih prihoda i relativno niskih troškova. To rezultira većim profitom za tvrtku i sposobnošću održavanja konkurentnih cijena, piše House Digest.

Prijevoz i skladištenje

IKEA je globalna tvrtka s 460 trgovina u 62 zemlje i impresivnom međunarodnom dostavom kad god lokalno nije dostupna. Ona je prvenstveno tvrtka za narudžbu poštom pa je savršeno pripremljena za ovu svrhu. Međutim, zbog toga su maksimiziranje skladišnog prostora i pojednostavljenje transporta postali glavni prioriteti tvrtke.

IKEA je svjesna da već sastavljeni stolovi i police za knjige zauzimaju puno više prostora u skladištima i tijekom transporta u usporedbi s dijelovima pažljivo upakiranim u kutije. 

Psihologija

Iako ste se vjerojatno više puta naživcirali, sastavljanje vlastitog namještaja zapravo može stvoriti pozitivniji pogled na gotov proizvod. U skladu s rezultatima istraživanja koje je proveo Harvard Business School, autori su definirali pojam poznat kao "IKEA efekt", koji opisuje pozitivne osjećaje koje potrošači doživljavaju kada su uključeni u proces stvaranja proizvoda koji su kupili.

IKEA efekt

Ovaj poslovni model, koji se temelji na aktivnom sudjelovanju potrošača, može se primijetiti diljem industrije i često rezultira jačom emocionalnom povezanošću nego jednostavno izvlačenje gotovog proizvoda iz kutije.

Međutim, ova studija također otkriva određena ograničenja. Ako je projekt previše jednostavan, učinak je smanjen. S druge strane, ako je projekt prezahtjevan i frustrirajući za dovršavanje, može rezultirati negativnim iskustvom.

IKEA se često kreće po sredini između ovih dviju krajnosti, pružajući vam pribor i upute koje zahtijevaju umjereni napor i manju dozu izazova. Kada uspješno dovršite proces sastavljanja, vjerojatno ćete osjetiti zadovoljstvo zbog postignutog rezultata i imat ćete drugačije mišljenje o samom proizvodu, budući da ste uložili trud u njegovo dovršavanje.

Iako je poslovni model IKEA-e usmjeren na povećanje profita, iznenađujuće ima i veze sa zadovoljstvom kupaca. Sastavljanje namještaja možda neće biti vaš idealan način provođenja poslijepodneva, ali možete biti sigurni da postoji dublji misaoni proces iza ovog pristupa koji ide puno dalje od pukog smanjenja troškova.

Kopirati
Drag cursor here to close