Ćihu, ćihu, ćihu-hu…

Bh. vlakovi među najsporijim u Europi, ali zato bar dulje uživamo u pogledu iz njih

Kad je riječ o BiH u jako smo lošem društvu s prosječnom brzinom vlakova od 54,5 km/h. Iza nas su samo susjedna Srbija Sjeverna Makedonija i Albanija
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 06. 2024. u 17:44 G.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna vrlo interesantna mapa cirkulira društvenim mrežama, a pojavila se na twiter profilu @amazingmap.

Naime, riječ je o karti na kojoj su uneseni podaci o prosječnim brzinama vlakova u Europi. Iako je riječ o neslužbenoj mapi s podacima, ipak je zanimljivo vidjeti tko će i kako brzo vlakovima stizati na odredište.

Kad je riječ o BiH u jako smo lošem društvu s prosječnom brzinom vlakova od 54,5 km/h. Iza nas su samo susjedna Srbija (54,3 km/h), Sjeverna Makedonija (53,1 km/h) i ubjedljivo najlošija Albanija s očajnih 27,6 km/h.

Mapa slijedi onu dobru staru, što južnije to tužnije.
Mapa prosječne brzine vlakova -  Bh. vlakovi među najsporijim u Europi, ali zato bar dulje uživamo u pogledu iz njih
Foto: Twitter / Mapa prosječne brzine vlakova

U nešto boljem stanju je Hrvatska s prosječnom brzinom od 58,2 km/h, a od zemalja bivše Jugoslavije najbolje stoji Slovenija sa solidnih 71,9 km/h.

Najbrži vlakovi voze u Španjolskoj sa rekordnih 199,4 i Francuskoj koja se kiti podatkom o prosječnoj brzini od 195,9 km/h.
Iznenađujuće dobro stoji Italija sa 169,9 km/h, a za vratom im dišu Nijemci s ne baš idealnih ali sasvim zadovoljavajućih 141,6.

Ako nas išta može utješiti to je definitivno  činjenica, da ako već kasnimo i idemo sporo, bar možemo, za razliku od užurbanih Francuza i Talijana dulje uživati u pogledu na prelijepi krajolik naše zemlje iz naših vlakova.
Kopirati
Drag cursor here to close