TTU Energetik Tuzla

Bh firma koja postiže prijeratni poslovni rezultat

Impresije o onome što TTU jeste i što bi u budućnosti mogao biti, prilikom obilaska pogona ove respektabilne firme iz oblasti domaće metalske industrije, prenio je veleposlanik BiH u Norveškoj Nedim Makarević.
Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 04. 2019. u 17:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Bh firma koja postiže prijeratni poslovni rezultat

Prijeratni ponos ne samo tuzlanske regije već i šire, Tvornica transportnih uređaja Tuzla koja danas djeluje pod novim nazivom TTU Energetik, ponovo postiže nekadašnje poslovne rezultate.   

O tome govori povratak na stara tržišta i osvajanje novih, poput tržišta Norveške. Impresije o onome što TTU jeste i što bi u budućnosti mogao biti, prilikom obilaska pogona ove respektabilne firme iz oblasti domaće metalske industrije, prenio je veleposlanik BiH u Norveškoj Nedim Makarević. 

On smatra da je TTU primjer revitalizirane firme, kojih ima mnogo u BiH i od kojih su mnogi odustali. ''Postoji ogroman potencijal, a najvažniji je onaj u ljudima, koji su godinama radili i koji poznaju materiju. Potencijal je i u mehanizaciji, sofisticiranim uređajima za komplicirane zahvate kojih ima mnogo'', kazao je.   

Direktor TTU Energetik Almir Zulić istaknuo je da su se uspjeli vratiti na tržište te da rade isključivo na istim projektima kao u dugogodišnjoj uspješnoj povijesti. ''Već godinu i po smo vrlo uspješni izvoznici u Norvešku. Naša oprema ugrađuje se u tiskarske komplekse'', kazao je Zulić te dodao da je njihov cilj razviti određene prototipe za brodarsku industriju i da trenutno rade na edukaciji kadrova.

Video: TTU Energetik Tuzla ponovo postiže nekadašnje poslovne rezultate

 Suradnja s norveškim firmama traje godinu i po, a prilikom sastanka s veleposlanikom BiH u ovoj zemlji analizirani su izvozni kapaciteti te razgovarano o proširenju suradnje odnosno mogućim konkretnim potezima. 

Makarević je izrazio optimizam da će TTU u budućnosti pogon obogatiti i drugim proizvodima te uspostaviti suradnju s drugim firmama.   

TTU Energetik zapošljava blizu 180 radnika s izraženim radnim vještinama koje su primjer sve većem broju mladih zaposlenika što nakon završetka srednje škole ovdje stječu specifičnu praksu. Menadžment firme je ponosan na činjenicu da je prošlogodišnji izvoz iznosio 7 posto u odnosu na kompletan promet u 2018. 

Kopirati
Drag cursor here to close