Nema više stanova

Beč: Game over za Airbnb

Internet platforma Airbnb je na svojoj web stranici objavila odluku da stanovi koji su u vlasništvu Grada Beča ubuduće više neće stajati u njenoj ponudi za najam.
Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 10. 2021. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internet platforma Airbnb je na svojoj web stranici objavila odluku da stanovi koji su u vlasništvu Grada Beča ubuduće više neće stajati u njenoj ponudi za najam.

Parnica protiv platforme Airbnb pokrenuta je zbog nedostatka spremnosti na suradnju s gradskim vlastima pri uklanjanju adresa svih stanova grada Beča za najam. Grad Beč upravlja s oko 220.000 stanova koji se nalaze u njegovom vlasništvu.

Nova obavijest Airbnb-a međutim nema utjecaja na već pokrenuti pravni postupak. Naime, prvostupanjskom odlukom Trgovačkog suda u Beču od 10. svibnja ove godine optuženi Airbnb bio je dužan obustaviti oglašavanje ponuda za davanje u zakup i/ili podzakup stanova u vlasništvu Grada Beča preko mobilnih aplikacija ili web stranica, odnosno u okviru domena airbnb.at ili airbnb.com. Optužena strana je uložila žalbu protiv odluke suda te se trenutno čeka odluka Višeg pokrajinskog suda u Beču.

"Uloženi trud i napor protiv zloupotrebe gradskih stanova se isplatio. Subvencionirani stanovi moraju stajati na raspolaganju svim građanima Beča jer ovi stanovi ujedno spuštaju cijene cijelog stambenog sektora. Stoga ovaj dragocjeni životni prostor ne smije biti trajno povučen s tržišta stambenih nekretnina", objašnjava dogradonačelnica i ministrica za stanogradnju Kathrin Gaal pohvalivši novi korak Airbnb-a.

Ellen Madeker, odgovorna za politiku prema Airbnb-u za Njemačku, Austriju, Švicarsku i cjelokupnu centralnu i istočnu europsku regiju ističe: " Jednostavno ne želimo čekati ishod dugotrajnih sudskih postupaka jer zaštitu stambenog prostora u Beču shvaćamo veoma ozbiljno te dobrovoljno, slijedeći odluku Trgovačkog suda, šaljemo obavijesti pojedincima u gradskim stanovima da se ovi stanovi više ne nalaze u ponudi za najam na Airbnb platformi".

Kopirati
Drag cursor here to close