Tvrdi Bajić

90% putnika manje na sarajevskom aerodromu

Precizirao je da je prošle godine tijekom lipnja, srpnja i kolovoza kroz sarajevski aerodrom prošlo skoro 480.000 putnika.
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 09. 2020. u 10:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razdoblju od 1. ožujka do 31. kolovoza 2020. Međunarodni aerodrom Sarajevo zabilježio je smanjenje fizičkog obima aviooperacija za 70 posto i fizičkog obima putnika od 90 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, potvrdio je za Fenu v.d. direktor poduzeća Alan Bajić.

''Avioindustrija je jedna od gospodarskih grana koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa. I Međunarodni aerodrom Sarajevo u ovom trenutku dijeli sudbinu brojnih drugih aerodroma širom svijeta'', naveo je Bajić.

Precizirao je da je prošle godine tijekom lipnja, srpnja i kolovoza kroz sarajevski aerodrom prošlo skoro 480.000 putnika.

''Zbog restriktivnih mjera koje su na snazi u većini zemalja svijeta i vrlo kompliciranih uvjeta putovanja u pogledu neophodne putne dokumentacije, te drugih faktora poput straha od zaraze i smanjenja kupovne moći građana, većina njih se nerado odlučuje za putovanja, posebno ona turistička. Tako smo zaista tri mjeseca ove godine opslužili tek oko 39.000 putnika'', rekao je Bajić.

Dodao je da je i broj avioprijevoznika bitno reduciran u odnosu na prethodnu godinu i trenutno za Sarajevo leti šest kompanija - Turkish Airlines (Istanbul) sa sedam letova tjedno, Pegasus (Istanbul) sa četiri leta, Austrian Airlines (Beč) osam letova tjedno, Air Serbia (Beograd) tri leta, Flydubai (Dubai) četiri leta i Croatia Airlines (Zagreb) jedan let tjedno.

U istom razdoblju prošle godine Sarajevo je putem 16 kompanija bilo direktno povezano sa dvadesetak destinacija.

Bajić je istaknuo da Međunarodni aerodrom Sarajevo intenzivno radi na povećanju broja letova i povratku aviokompanija koje su uslijed negativnih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, značajnog pada potražnje, kao i restrikcija za ulazak bile primorane obustaviti ili reducirati svoje letove za Sarajevo.

''U zimskom redu letenja 2020./2021. ne očekujemo značajno povećanje broja tjednih letova. Povratka aviokompanija u većem obimu, kao i uvođenje novih aviokompanija i destinacija je izvjesnije od ljetnog reda letanja 2021. Odluka Vijeća ministara BiH o otvaranju granice za sve strane državljane koji imaju negativan PCR test je korak prema uspostavljanju redovnijeg prometa i laganog povratka u normalne tokove'', kazao je Bajić.

Dodao je da se radi ekonomskog održanja poslovanja i očuvanja radnih mjesta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo primjenjuju mjere štednje i racionalizacije troškova u svim segmentima.

''Zbog svega toga i dinamika izvođenja radova na projektu proširenja aerodroma je usporena'', naglasio je Bajić.

Kopirati
Drag cursor here to close