Alkaloid

Аlkaloid – rezultati rada za period siječanj / ožujak 2024. godine

Аlkaloid s rastom konsolidiranih prodaja od 13%, u vrijednosti od 79,9 milijuna eura, konsolidirana neto-dobit od 7,8 milijuna eura i s investicijama od 4,8 milijun eura u periodu siječanj – ožujak 2024. g.
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 05. 2024. u 15:00 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupne konsolidirane prodaje Alkaloida AD Skoplje u prvom kvartalu 2024. godine dostigle su 79,9 milijna eura, što je za 13% više u poređenju s istim periodom prošle godine.

Konsolidirane prodaje ostvarene na domaćem tržištu uvećane su za 11%, a ukupni konsolidirani izvoz kompanije je uvećan za 14%. Od ukupne konsolidirane prodaje 27% je ostvareno na tržištu Sjeverne Makedonije, dok je 73% ostvareno na inostranim tržištima. Promatrano po regionima, u zemljama Jugoistočne Europe ostvareno je 26%, u zemljama Zapadne Europe (EU i EFTA) 24%, u zemljama Istočne Europe (ZND, UKR…) 22%, a na ostalim tržištima ostvaren je 1% ukupne konsolidirane prodaje.

Najveći porast kod većih izvoznih tržišta, u poređenju s prošlom godinom, bilježe prodaje ostvarene u Velikoj Britaniji, u iznosu od 1,9 milijuna eura, koje su povećane za četiri puta; zatim u Gruziji gdje su uvećane tri puta; kao i u Ukrajini, gdje su povećane za dva i po puta. Slijedi prodaja u Mađarskoj (rast od 65%), Rumuniji (rast od 27%), Albaniji (rast od 27%), Poljskoj (rast od 20%), Italiji (rast od 12%), Hrvatskoj (rast od 11%), Ermeniji (rast od 10%), Sloveniji (rast od 10%), Grčkoj (rast od 10%) itd.

Promatrano prema grupama proizvoda, u strukturi ukupnih konsolidiranih prodaja najveće učešće zauzimaju proizvodi iz segmenta farmacija, i to 91 %, dok segmenti kemija, kozmetika i bilje sudjeluju s 9 %. Od farmaceutskih proizvoda veći udio u ukupnoj konsolidiranoj prodaji imaju antibiotici s 31 %, OTC preparati s 19 %, kardiološki preparati s 12 %, neurološki preparati s 11 %, itd.

2024 godine, u smjeru posvećenosti postojane modernizacije i proširenja proizvodnih kapaciteta, proizvodnih volumena i asortimana, Alkaloid AD Skoplje je kompletirao realizaciju svog najvećeg pothvata u zadnje dvije decenije – novi pogon za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika Tabletno odjeljenje 2.0 i prateće tehničke prostorije.

Novi tehničko-tehnološki kapacitet, s ciljem više od dvostrukog povećanja obima i veće fleksibilnosti u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika, zauzima površinu od 6.200 m2 (proizvodnih i tehničkih prostorija), za koji je Alkaloid uložio ukupno 19,4 milijuna eura. Ukupne investicije u osnovnim sredstvima za period januar – mart 2024 godine iznose 4,8 milijun eura.

Аlkaloid je proteklih godina započeo proces redizajniranja postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, radi stvaranja lijekova s dodatnom vrijednošću koji omogućavaju tretiranje i zadovoljavanje potreba individualnim ili specifičnim grupama pacijenata. Strateške investicije za modernizaciju proizvodnog portfolija dovele su do uspješnog razvoja prvog patentiranog lijeka s dodatnom vrijednošću Alkaloida, koji je namijenjen, prije svega, za tretman refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Lijekovi iz prvog izbora u tretmanu refluksnog ezofagitisa i GERB-a su t.z. inhibitori protonske pumpe, grupa u kojoj spada i Omeprazol, koji su najčešće dostupni u obliku gastrorezistentnih tableta i kapsula, kao i praška za rastvaranje. Prvi put u historiji, iz Alkaloida, je razvijen tečni oblik lijeka Omeprazol, gotov za upotrebu.

Za peroralni rastvor Omeprazola Alkaloid je dobio prvi internacionalni patent za lijek s dodatnom vrijednošću (Value Added Medicine – VAM), а prva odobrenja za stavljanje u promet ovog inovativnog lijeka su već dodijeljena za makedonsko tržište i za tržište Ujedinjenog Kraljevstva. U toku su registracijski postupci za zemlje u Europi i tržišta Europske Unije, pri čemu se očekuje dobivanje odobrenja za stavljanje lijeka u promet i njegovo lansiranje.

Коnsolidovana dobit prije financijskih troškova, poreza i prije amortizacije (EBITDA) veća je od 13 milijuna eura i bilježi rast od 6 %, dok je konsolidirana neto-dobit u iznosu od 7,8 milijuna eura povećana za 9 %.

Grupacija Alkaloid broji 2.910 zaposlenih , od kojih je 2.215 u Sjevernoj Makedoniji, a 695 su zaposleni u kapitalno povezanim društvima u inostranstvu.

Cijena akcije Alkaloida AD Skoplje na zvaničnom tržištu Makedonske berze za papire od vrijednosti, u periodu siječanj – ožujak 2024. godine se kretala od 295 do 340 eura ili prosječno oko 319 eura po akciji. Dana 31. 3. 2024. godine tržišna kapitalizacija kompanije iznosila je preko 475 milijuna eura .


1.travnja 2024. godine Skupština akcionara Alkaloida AD Skoplje je usvojila Prijedlog-Odluku za isplatu dividende za 2023. godinu u iznosu od 8,78 eura bruto, odnosno 7,90 eura neto po akciji, što je u odnosu na isplaćenu dividendu po akciji za prethodnu godinu od 7,97 eura bruto, odnosno 7,17 eura neto, uvećanje za 10,2%. Za isplatu dividende i personalnog poreza na lični dohodak kompanija će izdvojiti oko 12,6 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close