Pomoć u pandemiji

Hrana gurmana: Promovirano 215 domaćih poduzetnika

Kampanja ima za cilj pomoć domaćim poduzetnicima u borbi s posljedicama pandemije COVID-19.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 04. 2021. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom sedam mjeseci aktivne provedbe, kampanja Hrana Gurmana promovirala je više od 200 malih biznisa iz Bosne i Hercegovine i pomogla im da se suoče sa negativnim ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19.

Završila se i njena druga faza koju je proveo Sweden/USAID FARMA II projekat, a kampanju nastavljaju domaći akteri.

Sweden/USAID FARMA II projekt okončao je drugu fazu kampanje Hrana Gurmana, a od danas kampanju nastavljaju domaći akteri, Udruženje PROI i agencija Balkantina.

Kampanja je prvobitno pokrenuta 1. srpnja 2020. godine kako bi pomogla malim poduzećima uključenim u proizvodnju i distribuciju visokokvalitetne hrane da izađu na kraj sa negativnim efektima pandemije COVID-19.

U okviru kampanje promovirani su njihovi proizvodi i usluge kako bi im se pomoglo u povećanju prodaje.

Prva faza kampanje trajala je od srpnja do rujna 2020. godine. Nakon pozitivnih reakcija i izražene želje da se kampanja nastavi, pokrenuta je i druga fazi kampanje koja je odvijala od početka prosinca 2020. do početka travnja 2021. godine.

Tijekom druge faze kampanje, broj podržanih malih biznisa porastao je sa 146 na 215. Među njima se našlo 165 proizvođača gurmanske hrane, 20 trgovina koje nude ove proizvode i 30 restorana koji u svojim kuhinjama koriste domaće proizvode i sastojke.

U okviru kampanje uspostavljena je i samostalna web stranica. Uz poveznicu sa web stranicom FARMA II, korisnicima je na stranici ponuđena interaktivna Mapa hrane gurmana i Katalog biznisa koji pruža informacije o malim poduzećima, njihovim proizvodima i lokacijama na kojim se prodaju.

Foto: PR / Kampanja Hrana Gurmana

Kampanju na društvenim medijima sada prati više od 3.500 osoba. Ukupni doseg u periodu od srpnja 2020. do ožujka 2021. obuhvatio je 970.000 osoba, pri čemu je mapa Hrana Gurmana zabilježila 14.000 posjeta, a katalog biznisa 41.700 klikova.

"Kampanja Hrana Gurmana za nas je bila prilika da proširimo svoj poslovni domet na cijelu BiH i dobijemo priliku da se naša poruka čuje i izvan granica lokalnih zajednica. Zbog toga je veći broj ljudi htio stupiti u kontakt s nama, bilo kao kupci ili kao osobe koje su nadahnute našom vizijom", rekla je Neira L. Salkić, vlasnica proizvođača sokova Sherbeltook iz Sarajeva.

Dok se prva faza fokusirala na priče o lokalnim proizvođačima i promociju njihovih proizvoda, druga faza kampanje promovirala je također i žensko poduzetništvo i poduzetništvo među mladim ljudima u segmentu proizvodnje hrane.

"Hrana Gurmana podsjetila nas je na ono što zapravo traže naši potrošači. Naši kupci žele znati odakle dolazi njihova hrana i traže domaće proizvode koje povezuju sa zdravim životom", rekla je Danijela Džakula iz Stoca, vlasnica OPG-a Džakula, proizvođača domaćih proizvoda od voća i povrća i dodala:

"Moj biznis je promoviran na više načina, ali najviše su mi se dopali video i mini kampanja o ženskom poduzetništvu. Sigurna sam da će ova inicijativa ohrabriti i nadahnuti ostale žene da krenu putem poduzetništva".

Druga faza kampanje uključila je 125 dnevnih objava na društvenim mrežama, oko 350 Facebook i Instagram priča te osam viralnih videozapisa i jednak broj vijesti i priča.

U anketi o procjeni utjecaja kampanje među promoviranim malim biznisima, 62,5 posto primijetilo je kako im se prodaja povećala tijekom kampanje, dok je 68,8 posto izjavilo da je kampanja pridonijela promociji njihovih proizvoda.

Svi ispitanici su izjavili kako kampanju treba nastaviti.

Kopirati
Drag cursor here to close