Turistička manifescija

Zatvorena manifestacija 'Kušaj ljubuška vina'

Ljubuški ima bogatu tradiciju proizvodnje vina, jer je još 1882. organizirano djelovala vinarija u Ljubuškom i kao takva predstavlja najstariju vinariju u BiH.
Gospodarstvo / Turizam | 13. 08. 2022. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjelom zahvalnica za zasluge u vinogradarstvu i promociju vina u BiH u petak je u Ljubuškom završena manifestacija "Kušaj ljubuška vina", koju je organizirala Udruga vinogradara i vinara Ljubuški.

Posthumno je zahvalnica dodijeljena Mladenu Gašparu, koji je dugi niz godina radio u Vinariji Ljubuški, a kasnije u Federalnom agromediteranskom zavodu, a koji je, po riječima predsjednika Udruge vinogradara i vinara Zdenka Milasa, zaslužan za promociju vinogradarstva u BiH i poduzimanje aktivnosti na podizanju kvalitete i standarda vina, kao i buduća istraživanja na tom polju.

Zahvalnica i povelja počasnoga člana Udruge vinogradara dodijeljena je Zdravku Matiću, vlasniku restorana "Bago" u Ljubuškom, koji se etablirao kao ponajbolji riblji restoran kako u BiH tako i susjednoj Hrvatskoj, a uz to se zalagao za predstavljanje vina u BiH.

Na završenoj manifestaciji "Kušaj ljubuška vina" predstavilo se osam ljubuških vinarija: Vinarija Buntić, Podrum Begić, Vinarija Majić, Vino Milas, Vinogradi Nuić, Obiteljski podrum Sušac, Vinarija obitelji Škegro i Vinarija Keža.

''Ova manifestacija je jedinstvena po tome što ćete vrlo rijetko i u svijetu naći da svi vinari s jednog područja tako ujedinjeno nastupaju u cilju proizvodnje i prezentacije vrhunskih vina, a da svaki od njih ima neku svoju priču koja ga razlikuje od drugih'', istaknuo je u razgovoru za Fenu direktor Turističke zajednice Ljubuški Mladen Bebek.

Dodao je kako Ljubuški ima bogatu tradiciju proizvodnje vina, jer je još 1882. organizirano djelovala vinarija u Ljubuškom i kao takva predstavlja najstariju vinariju u BiH.

''Manifestacijom 'Kušaj ljubuška vina' naši vinari su napravili iskorak i to je postao već regionalni događaj na koji dolaze posjetitelji iz cijele Hercegovine ali i Dalmacije. Uz prirodne ljepote, kulturnu baštinu, razne sportske outdoor aktivnosti, kulinarstvo je, a samim time i vrhunska ljubuška vina, ono čime su naši gosti najviše oduševljeni prilikom'', naveo je Bebek.

Podsjetio je da je Turistička zajednica Grada Ljubuškog na poziv Udruge vinara i vinogradara Ljubuški pomogla jednim dijelom u organizaciji ove manifestacije.

U okviru dvodnevne manifestacije održana je stručna radionica za proizvođače vina te kušanje vina uz asistenciju Maria Meštrovića, poznatog hrvatskog sommeliera, koji je nakon kušanja i analize dao svoj sud o vinima i preporuke proizvođačima.

Na radionici se govorilo o stanju vinogradarstva u Hercegovini, o gnojidbi u vinograd te tehnološkim procesima proizvodnje vina suvremenim načinom i sredstvima.

Kopirati
Drag cursor here to close