Ključni sektor

Zapadni Balkan podržao Deklaraciju iz Tirane za pomoć turizmu u regiji

Deklaracijom iz Tirane predviđa se pozicioniranje turizma kao ključnog strateškog sektora za regionalni ekonomski oporavak i održivi razvoj
Gospodarstvo / Turizam | 08. 04. 2021. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri i predstavnici vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana podržali su Deklaraciju iz Tirane za pomoć oporavku i rastu održivog turizma u regionu na regionalnoj konferenciji na visokoj razini koja je održana danas u Tirani, a kojom je obilježen završetak projekta Vijeća za regionalnu suradnju za razvoj i promociju turizma, koji je financirala Europska unija.

''Uspješnim završetkom ovog projekta i njegovim doprinosom, Vijeće za regionalnu suradnju priprema naredni korak i jača program održivog turizma kao sastavni dio Akcijskog plana za zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024. godina u okviru kojeg vlade, industrija, zajednice na destinacijama i drugi akteri trebaju postaviti i definirati prioritete za primjenu dugoročne i održive regionalne vizije sektora turizma'', rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu na otvaranju konferencije.

Deklaracijom iz Tirane predviđa se pozicioniranje turizma kao ključnog strateškog sektora za regionalni ekonomski oporavak i održivi razvoj, koordinacija ponovnog otvaranja i nastavka rada lanca snabdijevanja industrije turizma i putovanja, omogućavanje sigurnog i nesmetanog putovanja čime će se potaći oporavak i rast šest ekonomija Zapadnog Balkana, primjena usklađenih zdravstvenih i higijenskih protokola kako bi se uskladio oporavak i potaklo povjerenje putnika, i koordinacija promocije i informiranja kako bi se izgradilo povjerenje u region kao odgovornu, pouzdanu i održivu destinaciju.

Alessandra Viezzer, zamjenica šefa Odjela za regionalnu suradnju i programe za Zapadni Balkan Generalne direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, rekla je da Europska unija Zapadni Balkan smatra povlaštenim partnerom. „Turizam je, prije pandemije, činio 15 posto ukupnog BDP-a u regiji i regionalna suradnja ima potencijal da bude neprocjenjiv poticaj oporavku regije. Zaista sam uvjerena da ova konferencija označava postignute uspjehe, ali i da je odskočna daska za budućnost kroz zajedničke napore. Kroz regionalnu suradnju mi možemo doprinijeti, vi možete doprinijeti oporavku sektora turizma i oporavku ekonomije, tako da to zaista bude najbolji primjer puta ka europskoj integraciji regiona.“

''Turizam treba da počne s radom i mi to trebamo omogućiti. Potrebno je da zajedno uradimo dosta toga što će nam omogućiti da vratimo povjerenje u putovanja i vratimo želju za putovanjima, povjerenje u nepoznato, sreću zbog otkrivanja nečeg novog. Potrebna nam je ta želja, jer je turizam najveći izvor lijepih sjećanja, koji doprinosi našoj budućnosti, budućnosti čovječanstva. Turizam je jedina pozitivna snaga koja i dalje omogućava dijalog između zemalja,“ rekla je Alessandra Priante, direktorica Regionalnog odjela za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) tijekom svog uvodnog obraćanja.

Turizam je i dalje jedan od najteže pogođenih sektora pandemijom COVID-19. Samo je u prvoj polovini 2020. broj dolazaka stranih turista opao za 75 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je promet u 2020. bio na nivou od 35 posto. To je ogroman pad s 12 milijuna posjetitelja 2019. godine koji su Zapadnom Balkanu donijeli zaradu od 7,2 milijarde eura.

''Turizam može biti snažan pokretač ekonomskog oporavka i znatno doprinijeti unaprjeđenju socio-ekonomskih uvjeta naših građana, a naš zadatak je da ojačamo turizam u regionu tako da se postignu visoke stope rasta kako u pogledu povećanja broja dolazaka turista, tako i u pogledu povećanja prihoda za lokalne zajednice. Da bi se taj rast i ostvario moramo osigurati da su svi aspekti lanca snabdijevanja turizma u regionu u potpunosti operativni i da zaista možemo ostvariti ono što i obećamo prilikom reklamiranja Zapadnog Balkana kao turističkog regiona sačinjenog od velikog broja destinacija'', zaključila je Bregu.

 

Deklaracija iz Tirane

Regionalnu konferenciju na visokom nivou pod nazivom „Turizam kao ključ održivog razvoja“ organizirali su Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i njegov projekt za razvoj i promociju turizma, koji je financirala Europska unija. Na konferenciji su se okupili ministri i visoki dužnosnici odgovorni za turizam iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, kao i članovi Radne grupe za turizam Zapadnog Balkana, predstavnici Europske komisije, Delegacija Europske unije na Zapadnom Balkanu i međunarodnih organizacija koje djeluju u industriji turizma u regionu. Konferencijom je obilježen i završetak trogodišnjeg projekta za razvoj i promociju turizma.

Tijekom tri godine, kroz projekta razvoja i promocije turizam angažirano je 100 stručnjaka i drugog osoblja iz oko 60 organizacija civilnog društva u okviru inicijativa kulturološkog i avanturističkog turizma. Podržane su i četiri glavne kulturološke i avanturističke rute, olakšani su složeni administrativni postupci u regionu, objedinjeni su usitnjeni turistički proizvodi i podržana je diversifikacija tržišne ponude. Osim toga, u okviru projekta je, u tri ciklusa, dodijeljeno 36 malih grantova u vrijednosti od 1,6 milijuna eura i organizirano je prvo regionalno natjecanje Futoruismo, kao i serija besplatnih radionica putem interneta čiji je cilj bio da se pomogne sektoru turizma Zapadnog Balkana u periodu nakon pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close