Povijesno i kulturno blago

''Beli Zagreb grad'' - Hrvatska metropola privlači turiste

Povijesni grad koji kulturnim blagom plijeni pozornost posjetitelja
Gospodarstvo / Turizam | 12. 11. 2023. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagreb svojim posjetiteljima uistinu može ponuditi raznovrsno povijesno i kulturno blago koje je vidljivo na svakom koraku u glavnom gradu Hrvatske, javlja Anadolija.

S obzirom na svoju povijest i važnost, Zagreb je veoma bogat spomenicima i arhitekturom.

Foto: Anadolija / Zagreb

Središte

Središtem Zagreba smatraju se četvrti Gornji grad i Kaptol, te Donji grad, u kojima je iznimna raznolikost arhitekture od baroka do današnjih dana.

Centar grada okružen je sa sjeverne strane rezidencijalnim četvrtima s višom razinom stanovanja, a s juga bivšim radničkim četvrtima koje proživljavaju snažnu reurbanizaciju.

Foto: Anadolija / Zagreb

Izgledom i uređenjem, Zagreb je tipičan srednjoeuropski grad.

Gornji grad ili Gradec je povijesna jezgra Zagreba. Zasnovana u srednjem stoljeću, sve do 19. stoljeća činila je, zajedno s Kaptolom, središnje urbanizirano područje grada Zagreba. Tijekom vremena su ondje izgrađene brojne zgrade kojima se oblikovao njezin današnji izgled. Glavni trg Gornjega grada je Trg sv. Marka, nekad mjesto trgovanja, a danas političko sjedište Hrvatske, sa zgradama Hrvatskoga sabora, Vlade i Gradske skupštine.

Trg sv. Marka

Trgom sv. Marka dominira crkva sv. Marka, izvorno gotička građevina iz 14. stoljeća, kasnije preoblikovana u neogotičkom stilu. Iz srednjega vijeka očuvan je monumentalni južni portal s kipovima 12 apostola.

Druga poznata crkva Gornjeg grada je barokna crkva sv. Katarine (1620. – 1632.), koja se smatra prvom baroknom građevinom kontinentalne Hrvatske.

Foto: Anadolija / Zagreb

U Ćirilometodskoj ulici nalazi se grkokatolička konkatedrala sv. Ćirila i Metoda.

Posebnu pozornost turista privlači Kaptol, povijesno naselje u Zagrebu formirano oko Zagrebačke katedrale. Danas je središte crkvenih institucija (Zagrebačka nadbiskupija, Kaptol zagrebački, Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište).

Katedrala dominira svojim položajem u vizuri ne samo Kaptola već čitavoga grada.

Duž trga i ulice Kaptol nalazi se niz baroknih kanoničkih kurija te franjevački samostan s crkvom.

Donji grad

Donji grad je urbano središte suvremenog Zagreba. Izgrađivan je u 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća, od kada potječe i najveći dio njegove arhitekture.

Glavni i najveći trg Zagreba je Trg bana Jelačića. Nekad tržnica, a danas mjesto susreta, stjecište turista i građana te glavni dio pješačke zone centra Zagreba. Na trgu je poznati spomenik banu Josipu Jelačiću, rad austrijskoga kipara Antona Dominika Fernkorna.

Istočno od središta grada, u četvrti Maksimir, smjestio se park Maksimir, povijesni perivoj osnovan u 18. stoljeću te oblikovan po uzoru na engleske romantičarske parkove. U njemu se nalazi Zoološki vrt grada Zagreba.

Zagreb je također najveće kulturno središte Hrvatske. U gradu se nalazi više ustanova koje su tradicijom stekle velik prestiž. U glazbi je to Koncertna dvorana “Vatroslava Lisinskog“, u svijetu kazališta, baleta i opere Hrvatsko narodno kazalište, a među knjižnicama Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Među brojnim kvalitetnim muzejima i galerijama, po kulturnom odjeku izložbi možda se najviše ističu Klovićevi dvori.

Zagrebački muzeji

Zagrebački muzeji čuvaju više od 3,6 milijuna izložaka u više od trideset zbirki, od javnih i crkvenih muzeja do osobnih zbirki i galerija. Više desetaka privatnih manjih i većih galerija nalazi se gotovo u svim dijelovima grada.

Arheološki muzej u Zagrebu čuva gotovo 400.000 artefakata stečenih iz različitih izvora u stoljetnome razdoblju.

Od umjetničkih muzeja najznačajniji je Muzej za umjetnost i obrt, osnovan 1880. godine, u kojem su zbirke povijesnog pokućstva i obrta, a danas brojem artefakata čine najbogatiji muzej u Hrvatskoj.

Zahvaljujući svom povijesnom i kulturnom blagu, grad Zagreb godišnje posjeti više od milion turista iz mnogih država.

 
Foto: Anadolija / Zagreb
Kopirati
Drag cursor here to close