Gradit će se

Zamislite vožnju žičarom iznad Pariza

Gradske vlasti nadaju se da će novim načinom prijevoza građane potaknuti da automobile zamijene vožnjom novom žičarom.
Gospodarstvo / Turizam | 15. 03. 2022. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pariz je već dom nekim od najpopularnijih svjetskih atrakcija, a francuska prijestolnica uskoro bi mogla dobiti i svoju prvu gradsku žičaru.

Iznesen je prijedlog planova izgradnje nove žičare dugačke 4.5 kilometara, koja bi trebala povezati predgrađa na jugoistoku grada s pariškim metro-sustavom, a izgradnja se očekuje već ove godine.

Završetak radova predviđen je za 2025. godinu, prenosi Hina.

Ovo je jedna od planiranih pet sustava žičara u pariškome predgrađu. Gradske vlasti nadaju se da će novim načinom prijevoza građane potaknuti da automobile zamijene vožnjom novom žičarom.

U sklopu projekta radnog naziva "Cable 1 Project" povezat će se pariško predgrađe Villeneuve-Saint-Georges s postajom Pointe du Lac u pariškom predgrađu Creteilu u regiji Île-de-France. Vožnja bi trebala trajati samo 17 minuta, što je upola manje vremena koje je sada potrebno za isto putovanje autobusom.

Upravo objavljeni nacrti arhitektonskog studija Atelie Schall pružaju uvid u dugo očekivani projekt, koji je nedavno dobio i odobrenje za studiju izvodljivosti.

Projekt "Cable 1" stajat će 132 milijuna eura, a svakodnevno bi trebao prevesti oko 11.000 putnika. Vrijeme čekanja gondole iznosit će tek 30 sekundi u vrijeme najveće gužve. Svaka gondola moći će primiti do deset putnika.

Francuski gradovi Brest i Grenoble već imaju slične sustave žičara, no "Cable 1" trebao bi biti prvi takav projekt u Parizu, čim bude i službeno odobren.

Prijedlog o projektu "Cable 1" prvi je put iznesen 2008. Smatra se neophodnim zbog brdovita terena Creteila koji ima brzu željeznicu i autoput, a žičara bi bila alternativa za manje praktična ''kopnena'' prijevozna sredstva. U svrhu izgradnje sustava u predgrađu će se postaviti 33 bijela pilona, osmišljena tako da se skladno uklope u krajolik.

Kopirati
Drag cursor here to close