Jedni na druge

Vlast kritizira Turističku zajednicu, Zajednica kritizira vlast

''Model je čudan i ne postoji nigdje u okruženju, moramo vratiti turističke zajednice u općine i gradove'', rekao je Martinović.
Gospodarstvo / Turizam | 05. 05. 2021. u 10:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Turistička zajednica HNŽ ne radi ništa'', rekao je dopredsjedatelj Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Tomislav Martinović.

Govoreći o stanju u turizmu, Martinović je za Televiziju Herceg-Bosne rekao kako ''ovakva Turistička zajednica nema smisla jer ne čini ništa kako bi se spasila dolazeća turistička sezona i kako bi se odgovorilo na izazove koje je pred turistički sektor postavila pandemije koronavirusa''.

Skriveno i nezainteresirano

Martinović je rekao kako je Skupština HNŽ-a zatražila od županijske Vlade da vidi kako funkcionira Turistička zajednica.

''Znamo da se ona ovih dana uopće ne oglašava. Da onaj tko bi imao prvenstveno voditi računa o turizmu se ponaša na neki način skriveno i nezainteresirano'', rekao je Martinović i dodao kako treba vršiti izmjene.

''Model je čudan i ne postoji nigdje u okruženju, moramo vratiti turističke zajednice u općine i gradove'', rekao je Martinović.

Video: RTV HB | Reorganizacijom Turističke zajednice do boljeg stanja u turizmu?

Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNŽ-a, kaže da postojeći zakon treba malo doraditi te da je cilj da zakon bude provediv.

No, Semir Temim, pomoćnik direktora Turističke zajednice HNŽ-a, za Bljesak.info je rekao kako nije prvi put da se netko obrušava na Turističku zajednicu ali i da nisu imali sluha kod Vlade HNŽ-a da pomognu ovom sektoru.

''Za 20 godina koliko Turistička zajednica postoji nikad nije došao da pita šta radi Turistička zajednica'', kaže Temim i dodaje kako su rezultati Turističke zajednica HNŽ-a ''toliko vidljivi''.

Ne zna gdje je sjedište

Naveo je projekte ''turističke signalizacije, vinske ceste, agri-turizma, sportsko sportsko-adrenalinskog turizma, ogromnog broja manifestacije koje turistička zajednica podržava'' što se, kako navodi, može provjeriti u izvještajima o radu Zajednice.

''On bi nešto mijenjao a ne zna uopće ni gdje je sjedište turističke zajednice. Ako netko želi komentirati nečiji rad, mislim da je red da se s radom i upozna'', rekao je.

Naveo je da su prihodi Turističke zajednice pali te da je umanjen prihod od turističkih pristojbi manja za 85 posto.

''Mi smo i prošle godine radili promociju te smo na društvenim mrežama imali kampanju. Ove godine planiramo ponovno raditi istu kampanju'', rekao je Temim.

Požalio se na Vladu HNŽ-a da nije imala sluha za njihove zahtjeve. Kaže kako su tražili od Vlade HNŽ-a da se izdvoje sredstva i da se namjenski podijele za pomoć onima koji rade u turizmu te za promociju ponude kantona.  

''Na to nam Vlada HNŽ-a nikad nije odgovorila. Neka Martinović kaže šta je ustanova koju on vodi napravila. A mi smo uvijek spremni na odgovor što je turistička zajednica radila'', rekao je za Bljesak.info Temim.

Što je Vlada radila

No, u izvještaju Vlade HNŽ-a o radu u protekloj godini, koji je usvojen na prošlotjednoj sjednici Skupštine HNŽ, stoji kako je s pozicije Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša 'Transfer za jačanje turističkih kapaciteta' odobreno 1.000.000,00 KM. Sredstva su usmjerena za podršku poslovnim subjektima iz djelatnosti smještaja i djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, čije je poslovanje u 2020. onemogućeno i otežano uslijed posljedica prouzročenih pandemijom virusa Covid-19.

''Cilj Programa je očuvanje radnih mjesta i osiguranje hitno potrebne likvidnosti u turističko- ugostiteljskom sektoru Hercegovačko-neretvanskog kantona putem financijske podrške za isplatu minimalnih bruto plaća za razdoblje od 1.7. do 31.12.2020. godine te za pokrivanje troškova poslovanja nastalih u istom tom periodu'', navedeno je u izviješću Vlade, koja među svojim prioritetima za buduće djelovanje navodi i turizam.

Kopirati
Drag cursor here to close