Nominacija

Vjetrenica i Una pred UNESCO-m

Planirano je i ulaganje u objekte kulture u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci u vrijednosti više od 10 milijuna eura…
Gospodarstvo / Turizam | 15. 03. 2023. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UNESCO-vom Centru za svjetsku baštinu dostavljeni su prijedlozi za dva prirodna dobra - pećina Vjetrenica i Martinbrodski slapovi Nacionalnog parka "Una", radi upisa na listu svjetske baštine, rečeno je danas na sastanku ministrice civilnih poslova u Vijeću ministara Dubravke Bošnjak i šefa Ureda UNESCO-a u BiH Siniše Šešuma.

Oba nominacijska prijedloga dostavljena su početkom ove godine na evaluaciju, s tim da se konačni rezultat očekuje u 2024. godini, objavljeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Šešum je podsjetio da je Vijeće ministara usvojio okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH, a u koji su, između ostalog, uključeni i neophodni troškovi za kulturnu i prirodnu baštinu.

Sljedeći korak trebao bi biti potpisivanje sporazuma o implementaciji UNESCO Indikatora za kulturu 2030 u BiH.

Na sastanku u Sarajevu je bilo riječi i o pripremi prioriteta za IPA tri fondove, gdje je UNESCO nositelj aktivnosti. Također, planirano je i ulaganje u objekte kulture u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci u vrijednosti više od 10 milijuna eura, objavila je Srna.

Bošnjak i Šešum su razgovarali i o važnosti potpisivanja sporazuma o ponovnom uspostavljanju zajedničke postavke zemalja bivše SFRJ u Državnom muzeju Auschwitz u Poljskoj. UNESCO ovoj aktivnosti pruža podršku s ciljem pripreme koncepta i muzejske građe.

Posebno je naglašeno da UNESCO, u suradnji s entitetskim i kantonalnim ministarstvima, radi na ujednačavanju zanimanja i diploma na području BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close