Apartmanizacija uzela maha

U Makarskoj postoji 1.000 stanova u kojima nitko dosad nije boravio

Na području Makarske postoji čak 1.000 stanova u kojima, po podacima o potrošnji vode, do sada nitko nije boravio.
Gospodarstvo / Turizam | 15. 11. 2023. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tribini o turističkim kapacitetima Makarske upozoreno je da zbog stihijske apartmanizacije u tom gradu postoji čak 1.000 stanova u kojima nitko ne boravi te je zatraženo da se prestane s masovnim turizmom jer dovodi u pitanje opstojnost postojeće infrastrukture.

Na tribini je predstavljena studija turističkog kapaciteta Makarske, koju je izradio Institut za turizam, a makarski gradonačelnik Zoran Paunović (SDP) istaknuo je kako je taj dokument ključni alat za novi Prostorni plan i zaustavljanje višestambene gradnje, prenosi Index.

"Na terenu je i ranije bilo vidljivo gotovo sve što smo doznali studijom, ali sada se na znanstvenoj osnovi, jednostavnim brojkama, građanima demonstrira zašto su promjene i zaokret prema održivom turizmu neophodni", poručio je Paunović.

Građani zabrinuti zbog mogućnosti novog vala apartmanizacije

Zbog desetljeća stihijskog upravljanja turizmom moguća je izgradnja dodatnih 10.000 stambenih jedinica po postojećem prostornom planu iz 2020. godine, iako za vrijeme špice sezone već sada u gradu živi prosječno više od dva gosta po stanovniku.

Komunalna infrastruktura je uvelike prenapregnuta, što ne ostavljaju sumnju u potrebu hitne reakcije, a građani su u diskusijama izrazili posebnu zabrinutost zbog mogućnosti novog vala apartmanizacije.

1.000 stanova u kojima nitko dosad nije boravio

Gradskoj upravi dali su punu podršku u zaustavljanju višestambene izgradnje izmjenama prostornog plana.

Negodovalo se i zbog velikog broja stanova koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju te činjenice da na području Makarske postoji čak 1.000 stanova u kojima, po podacima o potrošnji vode, do sada nitko nije boravio.

Paunović je izrazio žaljenje što takva stručna istraživanja nisu napravljena proteklih godina jer se sada ne bi nalazili u takvoj situaciji i poručio da očekuje suradnju svih aktera na nacionalnoj i lokalnoj razini u borbi za održivu budućnost makarskog turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close