Konferencija

Turizam: Nema pomoći bez strategije

Košarac se založio za održavanje investicijskog foruma za sektor turizma u BiH, na koji bi bili prisutni predstavnici međunarodnih financijskih institucija…
Gospodarstvo / Turizam | 28. 06. 2021. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Turizam može biti top sektor u BiH, jer ima dobru polaznu osnovu za razvoj, ali je potrebno da se kroz jasno definirane politike učini održivijim i organiziranijim'', ocijenio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Uoči otvaranja konferencije "Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka" istaknuo je kako BiH ima tradicionalan pristup turizmu i da je aktivnosti na tom planu potrebno usmjeriti k edukaciji.

250 posto rasta

"Turizam treba biti naš proizvod, proizvod Republike Srpske i Federacije BiH, a ne neki europski standard ili nešto što je nametnuto od bilo koga tko dolazi u BiH. To je naša šansa", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu i dodao da na tom putu treba iskoristiti dobru priliku i dostupnu međunarodnu pomoć.

Podsjetio je na statističke podatke prema kojima je BiH od 2010. do 2019. godine u sektoru turizma imala rast od čak 250 posto, ali da je u prošloj godini, zbog smanjenog broja putovanja i posjeta uslijed pandemije virusa korona, zabilježen pad od 67,3 posto u odnosu na 2019. godinu.

Košarac se založio za održavanje investicijskog foruma za sektor turizma u BiH, na koji bi bili prisutni predstavnici međunarodnih financijskih institucija i domaćeg turističkog sektora.

"Kada je u pitanju strateški pristup, izrada strateških dokumenata, želim afirmirati potpunu koordinaciju aktivnosti sa svim entitetskim tijelima. Ne želim promovirati ideju nametanja rješenja sa zajedničkog nivoa. Želim da zajedno, jer su to ustavne nadležnosti entiteta, radimo na strateškim dokumentima kao što smo radili kada su u pitanju ruralni razvoji i razvoj energetike", zaključio je Košarac.

Top sektor u BiH

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler smatra da učešće turizma u BDP BiH sa sadašnjih oko 10 posto može porasti na 15 ili čak 20 posto.

Govoreći o današnjoj konferenciji, Sattler je naveo da će se razgovarati o potencijalu turizma, te predstavljena analiza ovog sektora.

"EU je u proteklom desetljeću izdvojila više od 10 milijuna eura za sektor turizma, a za vrijeme pandemije virusa korona više od 1,5 milijuna eura za podršku malim i srednjim poduzećima", istaknuo je Sattler i naglasio spremnost EU da se ova pomoć nastavi i intenzivira pod uvjetom da postoji usvojen strateški okvir.

Veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson složio se s ocjenom da turizam može biti top sektor u BiH, navodeći da se postavlja pitanje kako do toga doći.

Ističući da je turizam pretrpio veliki udar u doba pandemije virusa korona, zbog čega su u ovom i sektoru ugostiteljstva bila masovna otpuštanja, Nelson je podsjetio da Američka agencija za međunarodni razvoj radi s domaćim partnerima kako bi se postojeća situacija u ovom sektoru popravila, između ostalog i marketinškim plasiranjem informacija o atraktivnosti BiH.

BiH na 105. mjestu

Navodeći da je Svjetski ekonomski forum BiH rangirao na 105. od 143 mjesta prema njihovom indeksu konkurentnosti u sektoru putovanja i turizma, Nelson je rekao da je ostalo mnogo toga da se postigne u ovom sektoru i proširi ponuda i da ima dosta prostora za napredak u čemu pomaže i USAID.

"Kako bi se maksimalno iskoristio potencijal sektora turizma i omogućio trajniji prosperitet u BiH, USAID je pokrenuo novi program u BiH pod nazivom `Turizam`, u okviru kojeg će u narednih pet godina biti investirano 20 milijuna dolara", dodao je Nelson, poručujući da se jačanjem turizma jačaju i ostali sektori, prije svega poljoprivreda, prijevoz i oglašavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close