Milina!

Turistička sezona u Neumu u punom zamahu, gosti i iz Hrvatske

Gospodarstvo / Turizam | 02. 07. 2023. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistička sezona u Neumu ove godine napreduje velikom brzinom. Turistički djelatnici prezadovoljni su predsezonom, obećavajućom sezonom, a već kažu, pripreme teku i za postsezonu. Novitet na neumskim plažama su turisti iz Hrvatske, koji su se zbog previsokih cijena u matičnoj državi odlučili na ljetovanje u Bosni i Hercegovini. Tako su se zbog povećanja obima posla u Neumu pojedini vlasnici hotela odlučili na uvoz radne snage čak iz Nepala.

Ljetovanje u Neumu za ovu godinu skuplje je za nekih 15 posto, što nije utjecalo na dolazak gostiju i odličnu predsezonu koju su imali turistički radnici. Ipak, oni koje zatičemo na plažama, kažu da su ljetovanje zbog cijena morali skratiti.

„Plaćam trenutno 120 KM, a mogu tek misliti koliko plaćaju ovi koji su u hotelima. Smješten sam nekih 200 metara od plaže. Mogu biti četiri dana. Nezamislivo je kao nekad da se bude deset dana“, priča za Federalnu TV turist iz Kaknja Dino Silajdžić.

Usprkos povećanjima, cijene za bh. građane su još uvijek prihvatljive, zbog čega srećemo sve generacije na plažama. Stranim gostima cijene su pristupačne i znatno jeftinije od onih u regionu.

„Toplo more, ovdje je uvijek najtoplije, plaže su lijepe, čiste, a i put je ugodan, pogotovo sad preko Stoca, milina“, govori nam turist iz Doboja Brano Čakarević.

„Cijene su dobre, jeftinije je nego u Poljskoj. Ostajemo tri dana, lijepo nam je ovdje“, kaže Mihael, turist iz Poljske.Novitet ove godine na neumskim plažama su gosti iz Hrvatske, koji, pričaju nam turistički djelatnici, ranijih godina nisu dolazili ovdje na ljetovanje. Cijene su mnogo pristupačnije u odnosu na ponude koju imaju u Hrvatskoj.

„Ono što nas iznenađuje je da imamo toliko gostiju iz Hrvatske. Dolazi nam dosta rezervacija iz Hrvatske jer ovdje mogu uživati u kvalitetnom odmoru po puno pristupačnijim cijenama i s manjim budžetom ostvariti puno veći broj dana nego što bi u nekim hrvatskim gradovima“, ističe Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

Osim gostiju iz Hrvatske ove godine novitet je i uvozna radna snaga. Kako nam pojašnjava Tomislav Lovrić, vlasnik dva luksuzna hotela u Neumu, na ovu odluku se odlučio jer već godinama ima problem s brojem radnika u sezoni.

„Falilo nam je pet-šest ljudi za cijelu sezonu i kako je taj trend dovođenja radnika iz Nepala, Filipina i Indije zavladao u Hrvatskoj, s nekim prijateljima i poznanicima sam odlučio probati i sam. Došlo mi je sedam žena iz Nepala s kojima sam prezadovoljan“, dodaje Lovrić.

Ističe i da je ovakav pristup traženja radne snage budućnost, s obzirom na to da sve više mladih napušta Bosnu i Hercegovinu i teško je osigurati stalne radnike. Zbog procvata turizma posljednjih godina na jedinom bh. izlazu na more, izvjesno je da će potražnja radnika iz godine u godine biti sve veća.

Kopirati
Drag cursor here to close