Lijepa Istra

Tirkizna oaza koju je najbolje posjetiti u proljeće

Ono što ga je proslavio kao jednu od najljepših i egzotičnih destinacija u Istri su mali bazeni ispunjeni tirkiznom vodom.
Gospodarstvo / Turizam | 04. 06. 2022. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stare kamene kućice, mir prirode i predivna tirkizna oaza s mnoštvom bazenčića u kamenu. Sigurno ste do sad već vidjeli prizor istarskog mjestašca Kotli, a kako i ne bi kada ga zbog ljepote mediji uspoređuju s kompleksom mineralnih izvora u Turskoj, tzv. Pamukkaleom.

Naselje nosi ime koje ga najbolje opisuje – naime, Kotli nosi ime po obliku kotla (posude) koje poprima udubina u stijeni nakon što ju oblikuje voda. Ono što ga je proslavio kao jednu od najljepših i egzotičnih destinacija u Istri su mali bazeni ispunjeni tirkiznom vodom, prenosi Punkufer

Kroz selo teče rijeka Mirna čiji tok krase brojni slapovi, a možete vidjeti i obnovljenu staru vodenicu koja podsjeća na slavne dane kada su Kotli nekad bili poznati po svojim mlinarima. Štoviše, bilo je to najveće i gospodarski najjače selo u Humštini. Tijekom 18. i 19. stoljeća ovdje se nalazilo mnoštvo mlinova te starih obrta i zanata.

Nažalost, nakon Drugog svjetskog rata njegovi stanovnici iselili su u potrazi za boljim životom i prilikama, pa su danas Kotli napušteni muzej na otvorenom. Njegove stare kućice ostale su sačuvane, a izgled se nije promijenio posljednjih 200 godina tako da ćete imati dojam romantičnog putovanja u prošlost.

To ne znači da ovdje nema sadržaja ili da možete posjetiti bazene i "slikati se" (u kojem god smislu to rekli). Danas u Kotlima i okolici možete uživati u istarskoj gastro ponuditi (tu je poznata Konoba Kotlić), biciklirati i planinariti, okušati se u parajedriličarstvu ili jahanju konja te posjetiti dodatne brojne atrakcije u okolici. 

Kako ne biste propustili čaroliju koja nastaje kada "kotlom" poteče voda, posjetite Kotle u proljeće ili jesen, jer tijekom ljeta voda presuši.

Kotli su dovoljan razlog sam po sebi da se zaputite u Istru, no vaš izlet može biti još čarobniji ako ga upotpunite s nekoliko obližnjih atrakcija. Kotli se nalaze nedaleko od Aleje glagoljaša i simpatičnog gradića Hum, a u blizini su Buzet, Pazin i Motovun. S istočne strane pružaju se Učka i najljepši dio kvarnerske obale okrunjen Opatijom. Možda će se ovaj mali izlet na kraju pretvoriti u jedan veliki i lijepi godišnji odmor…

Kopirati
Drag cursor here to close