Građani zabrinuti

Talijanski grad zabranio pristup svojoj najvećoj znamenitosti, strahuju da bi se nakon gotovo 1000 godina mogla urušiti

Najavili su da će učiniti sve da sačuvaju vrijedne tornjeve, a jedan od koraka mogla bi biti i potpuna zabrana prometa u njihovoj blizini. Za jačanje temelja tornjeva dosad je izdvojeno oko pet milijuna eura.
Gospodarstvo / Turizam | 26. 10. 2023. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među brojnim prekrasnim talijanskim gradovima, Bologna je ostala prilično nerazvikana i nešto manje posjećena. Štoviše, čak je svojedobno proglašena najpodcjenjenijom destinacijom na svijetu. Grad je prava riznica baštine i nevjerojatne arhitekture koja odolijeva zubu vremena. U gradu se nalaze čak 24 srednjovjekovne kamene kule, te dva tornja koja su postala simbol grada – Garisenda i Asinelli. No, ovih je dana pristup tornjevima zabranjen zbog straha za sigurnost prolaznika i posjetitelja!

Gradske vlasti zatvorile su proteklog vikenda pristup srednjovjekovnom tornju Garisenda i ulicama oko njega navodeći kao razlog zabrinutost za sigurnost zbog lošeg stanja građevine, piše portal The Mayor.

Upravo je taj toranj, visok 48 metara, jedan od najprepoznatljivijih u panorami grada, zajedno sa svojom "kulom blizankom", nešto višim tornjem Asinelli. Navodno su senzori u drevnoj kuli oglasili alarm koji ukazuje na to da postoji sve veća količina "zabrinjavajućeg kretanja strukture", piše Putni kofer.

Dosad izdvojeno 5 milijuna eura

Gradske vlasti pokušavaju umiriti javnost, ukazujući na to da ne postoji opasnost od neposrednog urušavanja zgrade. Tvrde da posjetitelji i prolaznici nisu izravno ugroženi, te da se toranj "ljuljao i naginjao otkako je izgrađen," prenosi The Mayor.

Najavili su da će učiniti sve da sačuvaju vrijedne tornjeve, a jedan od koraka mogla bi biti i potpuna zabrana prometa u njihovoj blizini. Za jačanje temelja tornjeva dosad je izdvojeno oko pet milijuna eura, prenosi Putni kofer.

Tornjevi izgrađeni  u 12. stoljeću

Toranj Garisenda visok je 48 metara, no u prošlosti je bio još viši i dosezao je punih 60 metara. Međutim, u 14. stoljeću je smanjen jer je utvrđeno da je izgrađen na nestabilnom tlu.

Čak i u svojoj originalnoj visini bio je manji od "blizanca", tornja Asinelli koji je visok impresivnih 90 metara. Oba su tornja izgrađena u 12. stoljeću od strane dvije bogate bolonjske obitelji, čija imena i danas nose. 

Kopirati
Drag cursor here to close