Nestvarni prizori

Stupica - Vidikovac koji će svakog posjetitelja ostaviti bez daha

Mještani Donje Vasti taj vidikovac zovu Stupica.
Gospodarstvo / Turizam | 24. 01. 2022. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tamo gdje počinje Donja Vast, gdje se uvija Volujak stvarajući fantastične prizore skrio se neopisivi vidikovac. Mještani Donje Vasti taj vidikovac zovu Stupica. Zašto baš to ime to samo oni stariji znaju, a pretpostaviti je kako je ovdje uvijek bilo lako postaviti stupicu bilo karavanama, bilo životinjama. No, krenimo stazom do Stupice od Cigušića.

Cigušići je naziv za par kuća, koje spram kanjona Volujak u Donjoj Vasti, a u općini Prozor-Rama, izgledaju kao da je tu kraj svijeta. Ako ste i pomislili da je tako, sigurno ste se prevarili.

U ovoj foto-video patroli domaćin je Mato Crnjac, kako smo ga ranije nazvali ''Posljednji Mohikanac s Volujaka'', piše Ramski vjesnik.

''Mato je vodič u maloj ekspediciji kojom smo željeli zabilježiti neke nestvarne prizore koji su mnogima nepoznati i vjerujemo da će biti otkriće kada pogledaju video i fotografije pa se upute na Stupicu'', kazali su.

Laganim usponom uputismo se kroz šumu djelomično zaraslom stazom i pomalo prekrivenom tankim slijem snijega.

Dok se uspinjemo Mato s radošću propovijeda o svakoj lokaciji kojom prolazimo, o svom djetinjstvu, zgodama i nezgodama koje je doživljavao sa svojim vršnjacima iz Donje Vasti dok su ovim prostorima svakodnevno hodili, čuvali stoku i pripremali drva.

Na tom putu snijeg je sačuvao tragove divljači. Pretpostavljamo da su to travi srne.

Prva postaja gdje smo predahnuli je Vodica. Izvor vode s betonskim koritom kojeg izgradiše žitelji Donje Vasti. Uvijek dobra i hladna voda izbija iz krša koji neumitno podsjeća na neke hercegovačke krajolike kao i cijela Donja Vast.

/Stupica

Staza nas je dalje vodila do zanimljivog predjela u kojem šuma izgleda kao da je iz neke bajke ili nekog filmskog scenarija. Crnograb je šuma koju su Donjevaščani potkresavali kao po nekom pravilu.

Iza Crnograba ukaza se dio koji su obradivim pretvorili iz šume i niskog raslinja, a to mu potvrdi samo ime, Krčevina. S tih Krčevina pred nama se već pomalo ukaza dio Studenske planine s jedne strane, a s druge strane Velika kosa, dok je između Volujak čiji se huk čuje izazivajući neko strahopoštovanje.

Polako smo se primicali našem cilju. Izvirismo iz hrastove šume kroz koju prolazi staza, a pred nama se ukaza taj strahoviti kanjon Volujak.

Uzvišenje na koje smo stigli zove se Stupica i naš cilj u ovom kratkom pohodu koji je trajao negdje oko pola sata laganog hoda.

/

Mato u stilu pravog vodiča i poznavatelja cijelog kraja i svake staze pokaza Homatlije i Studenčicu s druge strane Volujaka. Ova naselja zajedno s Došćicom koja se nalazi nasuprot Donje Vasti, ali se odavde ne vidi, pripadaju općini Konjic.

Dok traje razgledavanje i divljenje ovom Božjem zdanju između Donje Vasti, Banja Lučice, Homatlija i Studenčice, slušamo Matine priče iz davnina. Priče su to o djetinjstvu, mladosti, pješačenju na Solakovu Kulu, čuvanju stoke, sječi smrekovih kolaca za ogradu, kresanju rašćine.

Kada dođete ovdje jednostavno zanijemite i samo gledate u te dubine, u te nestvarne prizore i osluškujete hučanje Volujaka.

Hladan zimski vjetar koji nas obilazi i sunce što se spusti prema svom počinku tamo iza Vrana dadoše upozorenje da je vrijeme poći natrag.

''Bila je ovo prva ovogodišnja foto-patrola. Vjerujemo da je će ih biti dosta kroz ovu godinu. A oni koji su ovo pročitali i vidjeli zasigurno će se odvažiti i doći u Donju Vast pa iz Cigušića uspeti se na Stupicu i divili se krajoliku i Božjem djelu'', dodali su iz Ramskog vjesnika.

Kopirati
Drag cursor here to close