2022.-2027.

Imamo plan: Usvojen nacrt Strategije razvoja turizma

Turizam je kao gospodarska djelatnost prepoznat i označen prioritetnim u strateškim ciljevima i mjerama razvoja Federacije BiH i zauzima značajno mjesto.
Gospodarstvo / Turizam | 04. 08. 2022. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) usvojila Nacrt strategije razvoja turizma Federacije BiH 2022-2027.

Proces izrade Strategije vodio je FMOIT, a glavni partner tijekom izrade bio je USAID Turizam (projekt Održivi razvoj turizma u BiH), što je postalo službeno potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u srpnju 2021. godine.

Kako je pojašnjeno, turizam je kao gospodarska djelatnost prepoznat i označen prioritetnim u strateškim ciljevima i mjerama razvoja Federacije BiH i zauzima značajno mjesto.

Strategija podrazumijeva implementaciju kroz trogodišnje i godišnje planove rada, Dokument okvirnog budžeta i budžet, kao i Program javnih investicija. U tom smislu, svaki strateški dokument, pa i Strategija razvoja turizma, mora biti usklađen s cjelokupnim sistemom planiranja.

Strategijom je definirani cilj ubrzanog rasta i razvoja sektora turizma i podrazumijeva dvije komponente. Prva je rast koji govori o obimu i veličini turističkog sektora, dok druga govori o razvoju i podrazumijeva kvalitativno unaprjeđenje sektora turizma.

Prioriteti su jasno definirani i to su razvoji turističkih proizvoda, destinacijskog marketinga i ljudskih resursa, te unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma, priopćeno je iz Vlade FBiH. 

Intencija Strategije je da doprinese integriranju turizma BiH te povezivanju sa susjednim regijama - destinacijama izvan granica BiH, posebno u kontekstu procesa pridruživanja Europskoj uniji. Postojeće komparativne prednosti potrebno je iskoristiti kako bi FBiH postala prepoznatljiva i konkurentna destinacija.

U objašnjenju je navedeno i da je bitno uvažiti i naglasiti činjenicu da je riječ o dokumentu koji ne čini kraj zadatka, već predstavlja temelj i prvi korak ka trajnom naglašenom partnerskom te stručnom stavu razvoja turizma Federacije BiH. Trajni cilj provedbe Strategije je zadovoljstvo turista, poslodavaca, zaposlenika i stanovništva.

Prilikom izrade Strategije uzete su u obzir sve sugestije, primjedbe i prijedlozi izneseni u raspravama koje su održane u svim kantonima uz prisustvo predstavnika nadležnih kantonalnih ministarstava i zainteresiranih gospodarskih subjekata.

Nakon provedenih rasprava svi zainteresirani su imali pravo da dostave prijedloge, sugestije i komentare na tekst Strategije u pisanoj formi.

Kopirati
Drag cursor here to close