Staza stare pruge

Središnja Bosna dobila 17 certificiranih cikloturističkih vodiča

Kompletna obuka provedena je prema standardu Biciklističkog saveza BiH i po EU standardima.
Gospodarstvo / Turizam | 13. 06. 2022. u 10:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta "Staza stare pruge" u Busovači je upriličena dodjela certifikata za cikloturističke vodiče, a u organizaciji Turističke zajednice (TZ) Srednjobosanske županije (SBŽ).

Uručeno je ukupno 17 certifikata za cikloturističke vodiče s područja Središnje Bosne.

Kompletna obuka provedena je prema standardu Biciklističkog saveza BiH i po EU standardima te je podrazumijevala osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u BiH u ljetnim uvjetima.

Kako je istaknuo direktor TZ SBŽ i projekt menadžer Miroslav Matošević, prethodna obuka je uključivala teoretsku nastavu i program koji je obuhvaćao tehnike vođenja, orijentaciju, prvu pomoć, vođenje u prirodi, vođenje grupa, te servis bicikla.

''Na ovaj način smo stvorili odlične preduvjete za kreiranje turističkih aranžmana što nam je sljedeći korak kako bi Središnja Bosna bila jedna od najbolje organiziranih cikloturističkih destinacija u Bosni i Hercegovini'', kazao je Matošević.

On je također naglasio da je Biciklistički savez BiH odradio odličan posao, te da su polaznici  dobili nova i veoma značajna znanja i vještine.

''Sada je Središnja Bosna  spremna da organizirano prihvaća cikloturiste i da im pruži kvalitetnu uslugu i nadamo se da će to doprinijeti i povećanju broja cikloturista ali i onih turista koji se već nalaze tu, te da će imati mogućnost za kvalitetne nove turističke aranžmane'', kazao je Matošević.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić kazao je da biciklistički vodiči mogu znatno  doprinijeti popularizaciji bike turizma, a zahvaljujući  "Ćirinoj stazi" biciklistički potencijali se uvelike povećavaju u Središnjoj Bosni .

''Prvi komentari  biciklista govore mi da su već počeli viđati strance i turiste iz inozemstva,  tako da vjerujem da će ovaj projekat zaživjeti u svom pravom obliku i da ćemo uskoro viđati dosta novih turista'', istaknuo je Zorić.

Dobitnik certifikata Petar Marković iz Busovače je kazao kako na ovaj način želi unaprijediti svoju karijeru.

''Ujedno imam namjeru zainteresirati svoje sugrađane za ovim sportom, ali i svoj kraj prezentirati turistima i na ovaj način. Imam već nekoliko isplaniranih tura koje imam namjeru  koristiti kao aranžmane za turiste i isto tako se planiram profesionalno baviti tim poslom'', kazao je Marković.

Članica Biciklističkog kluba "Tempo" Kanita Bućar istaknula je kako će se posvetiti promociji biciklizma i svog kraja.

''Ovo je jedan veliki poticaj, te ću se manje baviti natjecateljskim dijelom, a više se posvetiti promoviranju biciklizma. Smatram da je posebno lijepo  vidjeti ženu koja promovira zdrav i lijep sport. Namjera mi je motivirati mlađe naraštaje da se uključe u biciklizam'', poručila je Bućar.

Kopirati
Drag cursor here to close