HIGHLANDER

Spremni za avanturu života na Blidinju?

U tih 5 dana želimo imati sve što nam treba, a opet da ne bude previše, a obvezna oprema koju organizator zahtjeva svedena je na minimum.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 06. 2023. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obožavatelji prirode, planinarenja i avantura na svježem zraku već su spremni za treće izdanje HIGHLANDER Blidinje BiH koje uskoro kreće.

Na planinarsko iskustvo koje traje 5 dana i otprilike 92 km kroz Park prirode Blidinje dolaze iskusni planinari, rekreativci, djeca kao I oni koji su zagazili u sedmo desetljeće života.

Višednevno pješačenje i spavanje na otvorenom

Da ne bi bilo zabune, nije riječ o šetnjici po parku i popločanim stazama, ali uz dobru pripremu, višednevno pješačenje i spavanje na otvorenom uistinu postaju avantura života puna pozitivnih iskustava i dobrih uspomena.

Upravo spavanje na otvorenom većini ljudi predstavlja veliki izazov i izlazak iz zone komfora jer se uglavnom prakticira spavanje po planinarskim domovima i skloništima, što je na HIGHLANDER-u strogo zabranjeno.

Ovdje treba dobro pripaziti što ponijeti i kako reducirati težinu, jer u tih 5 dana želimo imati sve što nam treba, a opet da ne bude previše, a obvezna oprema koju organizator zahtjeva svedena je na minimum.

''Važno nam je'', navode organizatori, ''da svakom sudioniku olakšamo put do titule HIGHLANDER-a stoga je naša logistička potpora na najvišem nivou''.

Popratne aktivnosti

Sudionici dobivaju sigurnosnu potporu, distribuira im se hrana i voda, a na raspolaganju su im i Gorska služba spašavanja u BiH i medicinski tim. Organizator na svakoj kontrolnoj točki sudionike opskrbi svim potrebnim u vidu hrane, pića i mjesta za kampiranje. Popratne aktivnosti poput tjelovježbe, glazbe uživo i raznih ekoloških i edukativnih prezentacija dodaju posebnu festivalsku atmosferu, a istovremeno imaju i obrazovnu svrhu te je sve organizirano s ciljem da planinarenje bude što ugodnije za sudionike.

HIGHLANDER kao brand zalaže se za očuvanje prirode i edukaciju svojih sudionika o pravilnom ponašanju prema prirodi.

Video: HIGHLANDER BLIDINJE PRIČA O NEZABORAVNOM ISKUSTVU I BUĐENJU NA 2000 METARA NADMORSKE VISINE

''Stalno zagovaramo važnost održivog načina života za očuvanje planeta. Svi naši događaji su sa što manje plastike i što više recikliranog materijala, te je svaki sudionik obavezan nositi smeće sa sobom. Upravo zbog toga im mi u startnom paketu osiguravamo vrećicu za smeće koja je načinjena od prirodnih materijala'', navode organizatori ponosni na činjenicu da nam jako puno stranaca dolazi ove godine, pa tako imamo sudionike iz Amerike, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Slovenije, i naravno Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Kružna ruta

Specifična kružna ruta preko Čvrsnice i Vrana zasigurno će ostaviti dobar dojam, jer rijetko gdje imate priliku penjati do nekog vrha, a u isto vrijeme gledati gdje ćete biti za par dana, napominju iz organizacije.

Od Velebita do Blidinja

Za Hrvoja, Kathrin i psa Chea dolazak na Blidinje bit će poseban izazov...

„Od Velebita do Blidinja“ pješke: 350 km, 10.500 m visinske razlike i 13 dana biti će im potrebno da stignu na start HIGHLANDERa Blidinje.

HIGHLANDER je krenuo na Velebitu, naša ovogodišnja destinacija je HIGHLANDER Blidinje, ne vidim razlog zašto to dvoje nebismo spojili hodajući od Zavižana do Masne Luke. Oboje smo zaljubljenici u prirodu, avanturisti i volimo hodati na duge staze, stoga je ovaj naš „projekt“ logičan slijed događaja, kaže Hrvoje.

 

 

Prijave

HIGHLANDER Blidinje i ove godine održava se u dva formata te je još malo vremena ostalo za prijavu.

HIGHLANDER Hercules, 5 dana i 90 km, od 21.06.-25.06.2023.

HIGHLANDER Orion, 2 dana i 30 km, od 24.06.-25.06.2023.

Odaberi pravi format za sebe i registriraj se na službenoj stranici HIGHLANDER Bidinje 2023.

Kopirati
Drag cursor here to close