Srednjovjekovni grad

Hoće li sanacija kule vratiti turiste u Počitelj

Dugo je kula bila bez adekvatnog krova, urušavala se, pa su posjete sa sobom nosile i dozu rizika
Gospodarstvo / Turizam | 19. 02. 2023. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počitelj, drevni srednjovjekovni grad u novom ruhu dočekuje novu turističku sezonu. Gavran-kapetanova kula konačno je sanirana, pa posjete ovom spomeniku države Bosne i Hercegovine za goste iz zemlje i inozemstva više ne predstavljaju rizik. Dugo je kula bila bez adekvatnog krova, urušavala se, pa su posjete sa sobom nosile i dozu rizika, javlja Anadolija.

Foto: Andolija / Sanacija kule će vratiti turiste u Počitelj

U godinama u kojim je čekala na sanaciju pretrpila je dodatna oštećenja, u što su se uvjerili tijekom posjete. Nedavno je postavljen novi krov i sada sve izgleda bolje i ljepše. Osim nove krovne konstrukcije na kulu je postavljen i gromobran. Projekat je osim Grada Čapljine financiralo i Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa. Radovi na sanaciji bili su povjereni Građevinskom poduzeću Bišina iz Mostara.

Foto: Andolija / Sanacija kule će vratiti turiste u Počitelj

Kula je u vremenu kada je sagrađena bila podijeljena na više prostorija u kojim su bili smješteni vojnici, spremište za barut i tamnica. Počitelj je predstavljao utvrdu koja je čuvala grad od potencijalnih neprijatelja. Rupe na objektu zapravo su bile puškarnice, a veći otvori na vrhu zidina služili su da kroz njih stražari posipaju vrelo ulje, ukoliko bi se neprijatelj približio zidinama.

Foto: Andolija / Sanacija kule će vratiti turiste u Počitelj

Iznad kule se nalazi rezervoar vode, koji je narod nazvao londža. Pogled s londže je nevjerojatan. S nje se može vidjeti cijeli Počitelj i obala Neretve duž koje se prostire polje obogaćeno zelenilom i vikendicama.

Foto: Andolija / Sanacija kule će vratiti turiste u Počitelj

Sanacija kule bi, nadaju se domaćini, mogla povećati broj turista. Sahat-kula i hamam danas također nisu u najboljem stanju. Pašina tabija je potpuno zatvorena, a ugrožena je i Medresa. U Počitelju u ovom trenutku nema turista. Sve je manje i domaćeg stanovništva. Broj posjeta u padu od vremena COVID-a 19, a dosad je najviše gostiju pristizalo iz Turske i Kine.

Foto: Andolija / Sanacija kule će vratiti turiste u Počitelj

Nažalost značajno kulturno-povijesno blago Počitelja ni danas nije kvalitetno iskorišteno. Još s kraja rata različite razine vlasti lopticu odgovornosti za loše stanje prebacuju s jednih na druge. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nakon monitoringa upozorila je loše stanje u kojem su gotovo svi kulturno-povijesni objekti u Počitelju uz apel nadležnim da poduzmu hitne mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close