Pilot tura

Putevima nevidljivih Mostarki: Imamo mi naše kraljice

Na ovaj način povezana su mjesta koja obilježavaju generacija žena koje su živjele, učile, radile, stvarale svoja djela i vodile društvene aktivnosti.
Gospodarstvo / Turizam | 16. 01. 2024. u 13:37 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pilot turistička tura Putevima nevidljivih Mostarki održana je u utorak 16. siječnja 2024. godine.

Na ovaj način povezana su mjesta koja obilježavaju generacija žena koje su živjele, učile, radile, stvarale svoja djela i vodile društvene aktivnosti.

Žene o kojima se priča

''Mostar je grad bogate kulturne baštine koji svojom arhitekturom, ljepotom i povijesti privlači pozornost svijeta. Tu, duboko ukorijenjene, leže priče o izvanrednim ženama čiji doprinos često nije dovoljno istražen ili valoriziran u kolektivnom sjećanju'', naveli su organizatori.

Foto: Bljesak.info / Putevima nevidljivih Mostarki

Lokacije su odabrane jer su povezane sa ženama o kojima se priča.

''Istina, Katarina Kosača ne, ali je tu njezina bista i s ove lokacije idemo. Planiramo praviti posebnu turu sa Katarinom Kosačom, jer mislimo da ona to zaslužuje'', navela je Ifeta Ćesić Škoro, ispred organizatora.

Poslije Kosače ruta se nastavlja do Gimnazije gdje su prve žene koje su upisale i završile gimnaziju, sestre Begman, spomenut će i Jasnu Kolar, uspješnu sportašicu Lanu Pudar, spomenut će i Amiru Temim, Amiru Tuce, zatim OKC Abrašević gdje je Ana Šimun žena koja je bila aktivistkinja i utemeljila je ovaj centar i mnoge druge.

Sve ove žene, odnosno lokacije su obilježene na Google mapi i kako su naveli u planu je spomenar o svim ovim ženama.

Zanemarene žene

''Želimo pokazati da su žene zanemarene i danas i da su žene koje su nešto postigle nevidljive. Želimo skrenuti pažnju da su Mostar i ovu urbanu sredinu oblikovale žene. Od 65 ulica Mostara samo dvije nose imena žena, dvije kraljice. Imamo mi naše kraljice koje su uspjele u svom poslu i i za koje je vrijedno da se spominju'', navela je Ćesić Škoro.

Foto: Bljesak.info / Putevima nevidljivih Mostarki

Elvira Dilberović, ispred Turističke zajednice Grada Mostara istaknula je kako je ovo pozitivan primjer koji daje širi izbor turistima, posjetiteljima.

''Moramo priznati da na žalost, dosada ono što je evidentno, jeste da turist nema prevelik izbor. Ja se nadam da će ovaj projekt biti jedan od modela da se proširi izbor turistima i da im se time da mogućnost da ostanu više dana u Mostaru. Ovo je fantastičan spoj u kojem imamo povezivanje znanosti, znamenitosti, institucija i žena. Mi se moramo otvoriti prema svijetu i sa zelenim linijama, čuvanje klime i klimatske promjene i naravno s činjenicom da imamo žene u društvu koje su ostavile fantastičan trag. Ono što je sada meni jako bitno jeste da ovo bude aplikativan model, ne da se završi tamo negdje u papirima, nego da bude uvedeno kao ponuda'', navela je.

Kopirati
Drag cursor here to close