Sarajevo

Prvi let iz Göteborga kompanije Ryanair sletio u BiH

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jutros je uspješno realiziran prvi let kompanije Ryanair na relaciji Getoborg – Sarajevo, kojim su u glavni bh. grad doputovala 194 putnika.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 04. 2024. u 13:28 Fena
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo realiziran prvi let iz Geteborga kompanije Ryanair

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aviodestinaciju sa švedskim gradom realizirali su Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Međunarodni aerodrom Sarajevo, a u suradnji s Vladom Kantona Sarajevo, putem zajedničkog javnog poziva o subvencioniranju zračni promet u KS.

Predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić kazao je na press-konferenciji da je uspostavljana suradnja s Ryanairom nakon više od 12 mjeseci razgovora i da je ovo samo početak.

''Otvaranjem novih direktnih aviolinija mi stvaramo mogućnosti dolaska još više turista u KS, a i mi koji ovdje živimo možemo da putujemo. Ryanair je jako interesantan u ovom segmentu, zato što je to najveća niskobudžetna kompanija možda na svijetu i u Europi. Naš krajnji cilj je da ta kompanija u budućnosti ovdje ima svoju bazu. Što se tiče stanovišta turizma mi bilježimo konstantan rast, samo za prva dva-tri mjeseca ove godine imamo znatno povećan broj dolazaka i noćenja u KS'', kazao je Fazlagić.

Najavio je da trenutno rade na raspisivanju međunarodnog javnog poziva za nove aviolinije koji će obuhvatiti 2025. i 2026. godinu, te da će uraditi sve da pored Ryanaira dođu i druge aviokompanije koje bi povećale broj destinacija.

Direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Vedrana Vikić Musić kazala je da u narednim danima, u okviru ljetnog reda letenja, očekuju i realizaciju ostalih aviooperacija s pet, također atraktivnih europskih destinacija.

''Ovo je rezultat zajedničke uspješne suradnje Turističke zajednice KS i Međunarodnog aerodroma Sarajevo kao i Vlade KS i Ministarstva privrede KS. Svi skupa smo uložili veliki trud kako bi se realizirao ovaj projekt vezano sa subvencioniranje aviolinija, a sve s ciljem proširenja mreže destinacija iz Sarajeva. Međunarodni aerodrom Sarajevo je obogatio svoju mrežu destinacija i vjerujem da smo na ovaj način ispunili potrebe i očekivanja naših putnika'', kazala je Vikić Musić.

Dodala je da je ovo je samo početak uspješne suradnje i vjeruje da će u narednom periodu putnike uskoro moći obradovati s još novih destinacija iz Sarajeva.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je u studenom 2023. godine to najavio da će Ryanair od travnja 2024. uvesti pet direktnih aviolinija iz Sarajeva, za Brisel, Göteborg, London, Memmingen i Milano.Prema planu, obavljat će se preko 20 letova tjedno te se očekuje 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close