Ljepote Murtera

Predivne plaže i kristalno čisto more

Za ljubitelje pješačenja i bicikliranja postat će pravo otkriće. Imat će priliku cijeniti ljepotu jedinstvenih povijesnih spomenika i prirodnih ljepota kojih ovdje ne nedostaje.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 08. 2022. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otok Murter u Hrvatskoj dio je šibenskog arhipelaga. Počeo je privlačiti pozornost putnika prije mnogo stotina godina, a i danas je otok mjesto zanimljivo suvremenim turistima, prije svega zbog jedinstvene prirode.

Za ljubitelje pješačenja i bicikliranja postat će pravo otkriće. Imat će priliku cijeniti ljepotu jedinstvenih povijesnih spomenika i prirodnih ljepota kojih ovdje ne nedostaje. Otok se prvi put spominje početkom 14. stoljeća, piše Punkufer

Međutim, prema znanstvenicima, prva naselja na njegovom teritoriju osnovana su mnogo ranije. Trenutno se na području ovog minijaturnog otoka nalaze četiri velika naselja. Svaki od njih ima razvijenu turističku infrastrukturu i svoje povijesne simbole.

Vrata Murtera

Slikovito mjesto Tisno posebno je zanimljivo za turističke izlete, ono je doslovno stvoreno za šetnju. Svaka ulica grada je nevjerojatan arhitektonski spomenik. Posvuda su lijepe zgrade u različitim stilovima, koje izgledaju jednostavno neodoljivo usred bogatog zelenila.

Što se tiče povijesne baštine Tisnog, stare crkve čine njen značajan dio. Najstarija je župna crkva iz sredine 16. stoljeća. Kroz središte grada prolazi još jedna simbolična atrakcija - most koji povezuje otok s kopnom. Ono što morate znati je da se most svakog dana, dva puta (u 9 i 17 sati) na 30 minuta diže kako bi propustio brodove.

Tisno, točnije The Garden Resort u Tisnom je lokacija održavanja brojnih festivala poznatih diljem svijeta. Ove se godine tako možete zabaviti uz čak 5 festivala koja se održavaju u kolovozu. Defected Croatia (4. – 9. kolovoza 2022.), Dekmantel Selectors (25. – 29. kolovoza 2022.), Dimensions (1. - 5. rujna 2022.). Zabave na Murteru neće nedostajati.

Upoznajte se s Murterom

Svakako morate doći u glavno naselje otoka - Murter. Nemojte propustiti uspeti se do crkve sv. Roka, odakle se pruža očaravajući pogled na cijeli otok, sudjelovati u izvanrednim panoramskim procesijama sv. Roka i Gospe od Tarca, posjetiti Latinsko idro, istaknutu regatu tradicionalnih brodova koja se održava početkom jeseni, kao ni odabrati izlet na jedan od otočića u arhipelagu. Ovdje ćete tako pronaći sve što vam je potrebno za dobar odmor, od restorana, barova, do lokalne tržnice, riblje tržnice te jedinu benzinsku postaju na otoku. 

Pješčano-šljunčana plaža Slanica nalazi se u blizini grada Murtera. Do nje se iz centra grada stiže za 30 minuta lagane šetnje, a upravo je Slanica savršeno mjesto za odmor s malom djecom zbog plitkog mora. Ovo je jedna od najpoznatijih pješčanih hrvatskih plaža.

Savjetujemo vam da na plažu dođete ranije kako bi izbjegli gužve koje se ovdje kroz dan mogu stvoriti.

Plaža Slanica također nudi velik broj restorana i kafića u kojima se možete okrijepiti. Svega 15 minuta lagane šetnje kroz kamp Slanicu dovesti će vas do još jedne od najpoznatijih plaža Murtera – Podvrške.

Kopirati
Drag cursor here to close