VIDEO

Popularni hrvatski otočić koji "pliva" Jadranom

U izgledu otočića, nažalost, uživati možemo samo iz zraka jer su posjeti dopušteni samo za stručnjake u sklopu istraživanja.
Gospodarstvo / Turizam | 04. 07. 2022. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate li kako izgleda logo Nacionalnog parka Brijuni? Mala riba na plavoj podlozi nije tek puki simbol morskog života i prirodnih ljepota. Kao inspiracija za logo poslužio je jedan od otoka brijunskog arhipelaga - Gaz, čija je obalna linija dugačka tek malo više od kilometra.

Iz ptičje perspektive otočić ima nepogrešiv oblik ribe, a odlučite li ga bolje promotriti iz zraka, primijetit ćete i neobičnu građevinu. Radi se o ostacima većega stambenog objekta s cisternom za vodu ograđenog ostacima suhozida visokog i do četiri metra. U izgledu otočića, nažalost, uživati možemo samo iz zraka jer su posjeti dopušteni samo za stručnjake u sklopu istraživanja.

Upravo je specifični oblik Gaza razlog zašto su se Brijuni našli na brojnim svjetskim ljestvicama otoka zanimljivih oblika, što dodatno pridonosi popularnosti prekrasnog otočja, prenosi Punkufer.

No, Brijuni imaju dovoljno prelijepih ili uzbudljivih mjesta koja vrijedi vidjeti. Jedno od njih je safari-park, mjesto na kojem autohtone istarske životinje poput boškarina sreću egzotične južnoameričke, afričke i azijske vrste.

Više od 1600 godina stara maslina, mediteranski vrt, antički kastrum u uvali Dobrika te otisci dinosaura samo su neke od zanimljivosti koje se mogu susresti samo na Brijunima. Pješačke, biciklističke, ali i podvodne staze omogućuju najbolje upoznavanje s prirodom i brijunskim atrakcijama.

Kopirati
Drag cursor here to close