Rezervirajte nedjelju

Planinari vas pozivaju na izlet: Otkrijte čari Baćinskih jezera!

Postoji fakultativna mogućnost vožnje neretvanskom brodicom po Baćinskim jezerima i to košta 8 eura, tko to želio naglasiti pri prijavi na izlet.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 09. 2023. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar, u nedjelju 10. rujna, organizira izlet za građanstvo na Baćinska jezera.

Vožnja neretvanskom lađom

Baćinska jezera su skup krških kriptodepresijskih jezera u mjestu Baćina pored Ploča, a sastoje se od šest spojenih jezera (Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Šipak i Plitko jezero) te jednog odvojenog jezera (Vrbnik).

Površinom najveće jezero je Oćuša, a najmanje Vrbnik. Najdublje jezero je Crniševo s dubinom od 31 metra. Voda je u njima slatka, a ima i izvora koji su povezani direktno s morem. Jezera su stanište mnogih močvarnih biljnih zajednica rijetkih na istočnojadranskoj obali.

Video: Baćinska jezera - netaknuta priroda Teutinih bisera

Najrasprostranjeniji su tršćaci, a na strmijim dijelovima obale prevladavaju šikare rakite. Stanište su 24 vrste riba, od kojih su 9 rijetke endemične vrste.

Bioraznolikosti jezera doprinose ptice, gmazovi i kukci. Zbog očuvane prirode privlače mnoge ljubitelje prirode, turiste i izletnike, a jedna od nazanimljivijih ponuda je vožnja tradicionalnom neretvanskom lađom.

Biseri kraljice Teute

Osim bioraznolikosti, jezera imaju i bogatu prošlost te je poznato da je na ovom mjestu postojalo staro rimsko naselje Praetoria. Prema legendama, ilirska kaljica Teuta obožavala je jezera te se zato Baćinska jezera nazivaju i 'biseri kraljice Teute'. Danas su jezera jedno od rijetkih mjesta na jadranskoj obali gdje je moguće uživati u miru čak i u srcu turističke sezone.

Biciklističko-pješačka staza povezuje šest jezera. Staza je duga oko 16km ide uz sam rub jezera i izuzetno je ugodna oku i duši. Svi ste dobro došli.

POLAZAK: nedjelja 10.9.2023. godine u 7 sati, ispred stadiona HŠK Zrinjski.

POVRATAK: u predvečernjim satima istog dana.

POTREBNA OPREMA: udobna obuća ,tene ili slično, višeslojna odjeća, pokrivalo za glavu-zaštita od sunca, ruksak, po mogućnosti planinarski štapovi, presvlak. Ponijeti hranu za jedan dan (neku voćku i čokoladicu) i do 2l vode (na nekim mjestima se može dotočiti).

CIJENA izleta je 30KM za članove planinarskih društava, a 40KM za ostale, uključuje organizaciju izleta, prevoz i vođenje.

Postoji fakultativna mogućnost vožnje neretvanskom brodicom po Baćinskim jezerima i to košta 8 eura, tko to želio naglasiti pri prijavi na izlet.

Prijave i informacije voditelju izleta Draganu na broj 063/312-583 (Viber, WhatsApp).

Uplata akontacije od 30 KM na sastanku društva HPD Prenj 1933 Mostar (u prostorijama HGSS-a) kod Mostarke, srijedom u 20:00 sati.

NAPOMENA

Sudionici izleta su obavezni pridržavati se uputa vodiča. Sudjelovanje na izletu je na osobnu odgovornost.

Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu te vremenskim prilikama, zadržavaju pravo promjene rute ili otkazivanja ture u slučaju loše vremenske prognoze.

Kopirati
Drag cursor here to close