Dođi da vidiš

Ovo su 3 najljepša sela u Hercegovini

Na popisu od 14 najljepših sela prvo mjesto zauzima Blagaj - smješten uz kristalno čiste vode rijeke Bune koja izvire iz impozantne stijene.
Gospodarstvo / Turizam | 16. 01. 2024. u 10:56 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blagaj, Ravno i Bratač tri su hercegovačka sela koja su se po kriterijima USAID Developing Sustainable Tourism in Bosnia & Herzegovina - Turizam našla na listi 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine.

Na popisu od 14 najljepših sela prvo mjesto zauzima Blagaj - smješten uz kristalno čiste vode rijeke Bune koja izvire iz impozantne stijene. Ovo je, kako je navedeno u opisu, produhovljeno mjesto za relaksaciju u očaravajućoj ljepoti i nudi nudi najbolje očuvanu hercegovačke arhitekture osmanskog perioda. Zadivljujuća tekija u Blagaju je vrhunac doživljaja ove destinacije.

Na trećem mjestu se nalazi selo Bratač, kao istinski skriveni dragulj istočnohercegovačkog kraja. Ovo mjesto otkriva začuđujuće bogatstvo povijesnog naslijeđe na nevesinjskoj visoravni – antičke rimske ostatke, srednjovjekovni most i najstarije tradicionalne igre, poznatije kao Nevesinjska Olimpijada.

Još jedno selo iz Hercegovine našlo se na ovom popisu. Savršenu, suncem okupanu ljepotu, hercegovačkog i jadranskog zaleđa sa svojim kamenim kućama, te homogenim i neuporedivim prirodnim i kulturološkim naslijeđem možete pronaći u Ravnom. Najveće atrakcije su pećina Vjetrenica i manastir Zavala, a smjestio se na 11. mjesto ove ljestvice.

Video: Najljepša sela Bosne i Hercegovine

Koncept Najljepša sela pokrenulo je francusko udruženje Les Plus Beaux villages de France 1981. godine. Njegova misija je očuvanje, unapređenje i promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa ruralnih područja, s ciljem doprinosa njihovom ekonomskom razvoju. Koncept je proširen stvaranjem Federacije najljepših sela na svijetu u gradu Gordesu u Francuskoj. Prvi sastanak okupio je nacionalne mreže najljepših sela Francuske, Belgije, Italije, Japana i Španjolske. Ovaj koncept kasnije su usvojile i druge zemlje kao što su Njemačka, Švicarska, Japan i Libanon.

Dodjela ove oznake predstavlja početak trajne suradnje između Udruženja Alterural i odabranih sela.

Popis 14 najljepših sela pogledajte ovdje.

 

Glavni ciljevi

- Očuvati bosanskohercegovačka sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama,

- Promovirati bosanskohercegovačka sela podizanjem svijesti o njihovim prirodnim ljepotama i jedinstvenom kulturnom naslijeđu,

- Razvijati bosanskohercegovačka sela jačanjem njihove prisutnosti na lokalnoj i evropskoj turističkoj karti i doprinijeti socio-ekonomskom razvoju ruralnih područja,

- Ponuditi nove ekonomske prilike i alternativu odlasku mladih iz ruralnih područja.

Kopirati
Drag cursor here to close