Duvanjska kuća

Otvorena Duvanjska kuća; u ponudi proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava

Duvanjska kuća će objediniti proizvođače poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina općine Tomislavgrad.
Gospodarstvo / Turizam | 29. 12. 2022. u 13:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Trga gange i bećaraca u četvrtak je otvorena Duvanjska kuća kojom upravlja zadruga "Korpa Tomislavgrada" osnovana kroz projekt "Kulturna ruta bećarca i gange".

"Kulturna ruta bećarca i gange" je projekt prekogranične suradnje vrijedan 2,3 milijuna eura koji je provela Općina Tomislavgrad i Kulturno-informativni centar s Gradom Pleternicom, a financiran je iz Interreg IPA CBC programa.

U sklopu tog projekta u Tomislavgradu je izgrađen Trg gange i hajdučke družine vrijedan 615.006,92 EUR s tim da od navedenog iznosa 85 posto financirano sredstvima iz fondova EU-a, a ostatak su sredstva općine Tomislavgrad, koja je sufinancirala ovaj projekt u skladu s pravilima Interreg-IPA CBC Program Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Duvanjska kuća je nastavak tog projekta, a radi se o prodavaonici domaćih lokalnih proizvoda, prvenstveno poljoprivrednih proizvedenih na području općine Tomislavgrad, a tu je i mnoštvo različitih rukotvorina karakterističnih za ovaj kraj.

Projekt je podržala Općina Tomislavgrad, a podršku je dao i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH, kazala je Feni predsjednica spomenute zadruge Iva Kovačević. 

Po njezinim riječima, Duvanjska kuća će objediniti proizvođače poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina općine Tomislavgrad.

"Važno je naglasiti da je znatan dio naših proizvođača osjetljive socijalne kategorije, pa tako imamo osobe s određenim stupnjem invalidnosti, branitelje, žene ili pak osobe kojima je poljoprivreda osnovno zanimanje", istakla je Kovačević, poručivši da su u Duvanjsku kuću svi dobrodošli i da za sve proizvođače ima mjesta.

"Vjerujemo da će ovaj projekt u narednim godinama samo rasti i pretvoriti se u brand proizvode 'Duvanjske kuće'", zaključila je Kovačević.

Inače, Grad Pleternica, Općina Tomislavgrad i Kulturno informativni centar proveli su prije tri godine projekt "Kulturna ruta bećarca i gange" i dobili posebno priznanje za održivi kulturni turizam koje dodjeljuje Europska mreža za kulturu i turizam u kategoriji Transnacionalni tematski turistički proizvodi.

Kopirati
Drag cursor here to close