Očekuju rekord

Omiljena destinacija bh. građana: U Makarskoj unatoč poskupljenjima odlična sezona

Broj gostiju veći je u odnosu na prošlu godinu, a bilježi se i veći broj državljana iz Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Turizam | 01. 08. 2022. u 09:06 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ove godine imamo odličnu turističku sezonu koja će vjerojatno biti na razini rekordne sezone iz 2019. godine, a vrlo vjerojatno i nešto bolja. Bilježi se odlična popunjenost privatnog smještaja kao i svih hotelskih kapaciteta'', potvrdio je za Bljesak.info direktor Turističke zajednice (TZ) Makarske Vedran Validžić.

Broj gostiju veći je u odnosu na prošlu godinu, a bilježi se i veći broj državljana iz Bosne i Hercegovine.

Rast broj bh. gostiju, cijene raste

''Trenutno u Makarskoj boravi 15.687 gostiju što je za 7% više na isti dan u odnosu na prethodnu 2021. godinu. Najbrojniji su gosti iz Poljske (-13 %), BiH (+8 %), Njemačke (+15%), Hrvatske (-10%), Češke (+21 %), Slovačke (+50%) Švedske (+14%), itd. Danas je (op.a., petak) prijavljeno 1.598 državljana BiH u sustav e-Visitor što je u odnosu na ukupan broj 10% od svih prijavljenih gostiju'', kaže nam direktor Viladžić.

Val poskupljenja nije zaobišao ni ovu, bh. građanima, omiljenu destinaciju. Promjena cijena, kažu nam iz TZ Makarska, ovisi o kategorizaciji i vrsti smještaja.

''Kao i u svim zemljama Europe pa i šire, cijene su se ove godine povećale u trgovinama, benzinskim pumpama, ugostiteljskim objektima i slično. Cijene u privatnom smještaju uglavnom nisu rasle, a sve zavisi naravno i o kategoriji samog objekta. U novim hotelima sa 5* ili slično cijene su naravno veće što je i posljedica kvalitete same ponude. Rat u Ukrajini je također utjecao na poskupljenje goriva, što je uzrokovalo poskupljenje svih drugih proizvoda na tržištu. Inflacija je i kod nas uzela maha, pa je i to izazvalo određene negativne posljedice na cijelu ekonomiju'', rekao je za Bljesak.info Viladžić.

Gosti iz BiH 'dragi i rado viđeni'

Od novog sadržaja u Makarskoj ukazuje nam na poboljšanje hotelske ponude koja je po cijenama postala paprenija.

''U Makarskoj su ove godine renovirani neki hoteli kao 'Dalmacija (Places) by Valamar', a otvoren je i novi hotel sa 5 zvjezdica 'Aminess Khalani Beach Hotel' koji je bez obzira na visoke cijene odlično popunjen. To je nova ponuda visoko kvalitetnog smještaja koja donosi i neke nove mogućnosti, pa će se od sada u Makarskoj moći organizirati i veliki kongresi. U Makarskoj gosti mogu naći i raznovrsnu svakodnevnu  ponudu glazbenih koncerata, predstava i brojnih drugih kulturno-zabavnih događanja'', istaknuo je.

''Gosti iz susjedne BiH su oduvijek bili naši dragi i rado prihvaćeni gosti, ne samo u Makarskoj, nego i na području cijele rivijere. Posljednjih godina su uvijek u ukupnom zbroju noćenja i dolazaka treći ili čak drugi (ovisno od dobu godine)'', dodao je Viladžić.

Komentirajući nedavnu tvrdnju gradonačelnika Zorana Paunovića koji je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, kazao kako bh. turisti ostavljaju smeće, a koje je sam Paunović naknadno demantirao, direktor TZ-a podsjeća kako je gradonačelnik krivo intepretiran.

''Mislimo da se naši gosti iz BiH ovdje osjećaju dobrodošlo i da im je mnogima Makarska kao drugi dom i mi bismo voljeli da to tako i ostane. U Makarskoj su svi gosti, a posebno gosti iz BiH, rado viđeni te se tradicionalno vraćaju na naše područje, a veliki broj njih tu posjeduje i vlastite stanove i kuće za odmor'', kaže nam Viladžić.

Direktor Turističke zajednice dodao je kako pozva bh. građane ''na odmor u Makarsku i cijelu rivijeru gdje će zasigurno biti zadovoljni prijemom i smještajem kao i ljubaznošću domaćina''.

Kopirati
Drag cursor here to close