Doživi Jablanicu

Održana promotivna tura u Jablanici: od muzeja do nekropole

Prirodno i kulturno nasljeđe kao potencijal razvoja turizma
Gospodarstvo / Turizam | 07. 07. 2022. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promotivna tura ''Doživi kulturu'' je održana jučer, 06.07.2022. godine, s ciljem predstavljanja bogatog kulturnog nasljeđa i turističkog potencijala Bosne i Hercegovine, sa posebnim naglaskom na kulturnu baštinu i stećke, kao kulturno blago iz srednjeg vijeka, koje je pod zaštitom UNESCO-a.

Promotivna tura je počela posjetom JU Muzej ''Bitka za ranjenike na Neretvi'', u kojoj je postavljena i multifunkcionalna pametna ploča, koja će služiti za pristup digitalnim alatima, međunarodnim platformama te generalno za prezentaciju i promociju turističkog potencijala.

Ovom prilikom je službeno predstavljena i aplikacija ''Doživi Jablanicu'' putem koje posjetitelji mogu na jednom mjestu dobiti sve informacije o turističkoj ponudi regije (uključujući informacije o spomenicima kulture, outdoor aktivnostima, smještajnim kapacitetima, manifestacijama itd).  

''Mapirali smo više od 100 lokalnih resursa koji su značajni za održivi razvoj turizma i upravo  nam je bio cilj da svaki posjetilac Jablanice na jednom mjestu može dobiti sve informacije o  turističkoj ponudi, uključujući informacije o smještajnim kapacitetima, gastro ponudi, spomenicima kulture, prirodnim ljepotama, outdoor aktivnostima poput planinarenja, biciklizma, kajak tura i sl.“, naglasila je Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK.  

Nakon posjete Muzeju upriličen je obilazak nekropole Dugo Polje, gdje je održan kulturno umjetnički program o srednjovjekovnoj Bosni i stećcima kao kulturnom blagu Bosne i Hercegovine. Uz stihove Maka Dizdara, kulturno-umjetničku izvedbu mladih iz Jablanice te degustaciju tradicionalnih jela, sudionici promotivne ture su istinski doživjeli kulturu ovog podneblja.  

Na nekropolama je prethodno unaprijeđen cjelokupan sadržaj za posjetitelje. Nekropole su uređene i obogaćene novim klupama, stolovima sa nadstrešnicama, solarnom rasvjetom te brojnim drugim sadržajem.

Postavljene su i kante za smeće, te osiguran redovan odvoz smeća, kako bi se zaštitio i očuvao prirodan ambijent nekropole.  

Implementacija PRONACUL projekta se provodi u okviru ADRION Programa koji financira Europska unija i traje do 9. mjeseca 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.770 348,98 EUR.

PRONACUL projekt

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim nasljeđem, prirodnim ljepotama, turističkim  sadržajima te predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Kultura i turizam su oduvijek  bili usko povezani. Era globalizacije, digitalizacije, masovno dostupnih informacija i turističkog sadržaja, je dovela do toga da se suvremeni turisti sve više fokusiraju upravo na kulturni identitet podneblja koje posjećuju.

Svjesni sve zahtjevnijih potreba i interesa turista, partnerske organizacije iz Bosne i  Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Italije su se udružile s ciljem promocije i valorizacije kulturnog nasljeđa. Tako je nastao PRONACUL projekt.

Riječ je o međunarodnom projektu koji radi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za  zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije.

Nositelj  projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, Slovenia, a Udruženje za poduzetništvo i  posao LINK iz Mostara, kao jedan od partnera se se u svojim aktivnostima fokusirao na unapređenje i promociju dva lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini – UNESCO zaštićene nekropole stećaka - Radimlja Stolac i Dugo Polje Jablanica, gdje su u prethodnom periodu  provedene aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije  turističke ponude.

U tu svrhu organizirana je i promo tura „Doživi kulturu“.

Kopirati
Drag cursor here to close