Kolašin

Nije Crna Gora samo more: Planinska oaza na obali rijeke Tare

Kolašin je grad smješten u srcu Crne Gore, na obali rijeke Tare. Kao pravi mali grad razvio se u 17. stoljeću kada su Turci tijekom svojih pohoda na Europu ovdje podigli obrambenu utvrdu.
Gospodarstvo / Turizam | 18. 09. 2022. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Želite li doživjeti Mediteran i planine u razmaku od svega sat-dva, a već ste pošteno prešli popreko i Hrvatsku i Sloveniju, predlažemo da krenete na jug, prema slikovitom naselju Kolašin u Crnoj Gori.

Do Kolašina je lako doći, a cesta koja vodi do njega pruža prekrasne panoramske prizore, od planina i kanjona, do rijeka i slikovitih naselja u brdima.

U srcu Crne Gore 

Kolašin je grad smješten u srcu Crne Gore, na obali rijeke Tare. Kao pravi mali grad razvio se u 17. stoljeću kada su Turci tijekom svojih pohoda na Europu ovdje podigli obrambenu utvrdu. Bio je to način da se obrane od uskoka koji su ih napadali, piše Punkufer

Premda je Kolašin mjesto u kojem ćete uživati u svako godišnje doba, napomenimo kako je ono ipak najpoznatije kao središte zimskog turizma.

Budući da se nalazi u planinskom području, na 965 metara nadmorske visine, ovdje je zrak uvijek svježiji i ugodniji, pa je čak i ljeto Kolašin oaza u koju bježe mnogi koji teško podnose vrućine. Nalazi se u podnožju planina Bjelasica i Sinjajevina. 

A tek zimi nastupa prava zimska bajka, naročito kada temperature padnu ispod nule i cijeli kraj zatrpa snijeg. Nije neobično da se ovdje temperature spuste čak i do -25 stupnjeva.

Hit skijalište 

Mnogima ovo nije prva asocijacija na Crnu Goru, no upravo u tome leži njena čar: tako malena, a pruža mogućnosti i za kupanje na Jadranu, i skijanje u planinama. Da, da, Kolašin je postao pravo hit skijalište i Švicarska naše regije – ovdje možete uživati u skijanju, snowboardingu, raftingu, planinarenju, biciklizmu, paragliding, kampiranju, jeep safariju…

Kolašin je i odlična baza za izlete u okolici. Tako se u blizini nalazi i Biogradsko jezero u sklopu Nacionalnog parka Biogradska gora. Riječ je o jednoj od rijetkih, dobro očuvanih europskih prašuma. Oko jezera se nalaze uređene pješačke staze. Na zapadnom rubu grada možete uživati u prizoru rijeke Tare koja nosi nadimak "suza Europe", a kanjon Tare slovi i za drugi najveći kanjon Europe.

Kada se poželite mediteranskijeg ugođaja, samo sat vremena vožnje (točnije: spuštanja) prema jugu čeka vas crnogorska prijestolnica Podgorica. Produljite li malo dalje, već ste na Skadarskom jezeru, a ako ste ih se baš poželjeli, blizu su i predivno Jadransko more te crnogorska obala…

Kopirati
Drag cursor here to close