Zabrinuti nisu

Neum: Koronavirus u jeku turističke sezone

“‘Čitali smo u novinama. Zabrinuti nismo. Malo se pazimo, posebno u restoranima. Oprezni jesmo. Korona je tu. Moramo živjeti s tim i tako’;
Gospodarstvo / Turizam | 30. 07. 2020. u 21:49 Bljesak.info
Neum prepun uprkos koroni

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je u jedinom bh. gradu na moru koji je u ovom trenutku pun turista zabilježen prvi slučaj koronavirusa, ne vladaju panika i zabrinutost. Bez obzira na velike gužve na plažama, turisti poručuju da su oprezni, a hotelijeri i ugostitelji da strogo poštuju mjere koje su na snazi.

Koronavirus u jeku turističke sezone pojavio se i u Općini Neum. Zaražena je stanovnica prigradskog naselja Hutovo i u posljednje vrijeme nije putovala do obale Jadranskog mora, potvrdili su u Civilnoj zaštiti Općine Neum, ali pred kamere ipak nisu željeli. COVID-19 se na bh. primorju pojavio u vrijeme dok u njemu ljetuje dvanaest tisuća turista.

“‘Čitali smo u novinama. Zabrinuti nismo. Malo se pazimo, posebno u restoranima. Oprezni jesmo. Korona je tu. Moramo živjeti s tim i tako’;

‘Nisam zabrinut, ja u to ne vjerujem. Pridržavam se mjera tamo gdje se mora’;

‘Kad je gužva da stavimo maske zbog sigurnosti. Ovdje su ljudi slobodni više nego u Njemačkoj'”, kažu građani.

Koronavirus u Općini Neum nije obeshrabrio ni turističke radnike. Broj posjeta i noćenja svakim danom raste, a zaposleni u turizmu vjeruju kako pandemija neće usporiti rast ili naglo prekinuti sezonu.

“Ne bih dizao nikakvu paniku budući da jedan slučaj nije ništa da bi trebalo alarmirati bilo koga. Slučaj je izoliran i mislimo da će ostati na tome. Svi najnormalnije radimo i pridržavamo se svih mjera i tako treba i da ostane”, kaže Davor Krešić, turistički radnik.

Ljubazni domaćini na sve načine nastoje privući goste, ali istovremeno i do kraja ispoštovati mjere koji su i danas na snazi. Vijest o koronavirusu nije dovela do panike ni među neumskim hotelijerima i ugostiteljskim radnicima.

“Mi pokušavamo da se držimo propisanih mjera. Na ovoliki broj gostiju je to teško postići. Neki gosti se pridržavaju i skloni su poštivanju propisa, ali moramo biti realni i kazati da nisu svi. Nailazimo na poteškoće, nastojeći održati sanitarno-higijenski red. Mislimo da uspijevamo”, ističe direktor hotela “Sunce” u Neumu, Luka Prkačin.

“Imamo dezinfekcione barijere na ulazima. Konobari koji su u doticaju s gostima moraju nositi maske i držati socijalnu distancu. Mi se svi pridržavamo i pozivamo i goste da to čime kako bi sezona protekla u najboljem redu”, naglašava Krešić.

Kupači na plažama kažu da uživaju, te da je ponuda u Neumu i ove godine odlična. O koronavirusu nitko i ne razmišlja, a navode i kako je nemoguće održati distancu na obali mora.

I dok dužnosnici šute ili taktiziraju, turisti degustirajući kavu ili osvježavajuća pića u neumskim kafićima, ne raspravljaju o prvom slučaju COVID-a 19 u ovoj općini. Strah od pandemije nadvladala je želja za kvalitetnim odmorom, morem i hercegovačkim suncem, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close