Nakon otvaranja Pelješkog mosta

VIDEO | Neum: Gostiju ima, ali je promjena vidljiva

Restorani nisu puni, ali gostiju ima. Vlasnici ugostiteljskih objekata smještenih na magistrali ne žele pred kameru, ali poručuju da nisu nezadovoljni.
Gospodarstvo / Turizam | 30. 07. 2022. u 20:11 Bljesak.info
Na neumskoj magistrali nema gužve

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri su dana prošla od otvaranja Pelješkog mosta koji je spojio jug s ostatkom Hrvatske. Time su granični prijelazi kod Neuma rasterećeni, kao i neumska magistrala. No, kako na te promjene gledaju Neumljani i turistički radnici u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na Jadranu, provjerila je ekipa BHRT-a

Spuštajući se u Neum, prvo što smo primijetili je da nema gužvi kakve su do sada bile uobičajene u ljetnim mjesecima.

"Mislim da je ovaj Pelješki most upravo učinio to da bude manja gužva, bilo s jedne ili s druge strane", kaže Nurija iz Sarajeva.

Vidljiva promjena

Restorani nisu puni, ali gostiju ima. Vlasnici ugostiteljskih objekata smještenih na magistrali ne žele pred kameru, ali poručuju da nisu nezadovoljni.

Na benzinskoj crpki u Neumu kažu kako kod njih posao nije ništa manji nego prije otvaranja Pelješkog mosta. Nisu željeli pred kameru, ali su poručili da sada, napokon, više nema gužvi na magistrali, zbog čega mogu bez problema i bez kašnjenja dolaziti na posao, pa tako i odlaziti s posla.

Stari mještani i višegodišnji turisti primjećuju razliku u broju posjetitelja prije i nakon otvaranja Pelješkog mosta.

"U restoranima, nema nikoga. Nikoga nema kako se most otvorio. - Mislite li da će se to promijeniti eventualno? - Neće. Svatko voli ići brže nego kraće, sad na ovo vrijeme", primjećuje Neumljanka Mira.

"Što se tiče Pelješkog mosta, situacija je u vezi turista koji dolaze u Neum ove godine, čini mi se, slabija nego ranijih godina. Da li je razlog tome besparica ili jednostavno ljudi ne dolaze u Neum, ali je činjenica da manje gostiju ove godine ima", mišljenja je Nurija iz Sarajeva.

Lošija sezona

Na plažama se manjak gostiju ne primijeti. Hoteli su popunjeni, privatni smještaj nešto manje.

"Kod nas je i prije Pelješkog i poslije Pelješkog uvijek bila gužva pred radnjom. Čekalo je 100, 200, 300 gostiju na večeru, tako da sad ih možda čeka 50, ali i dalje smo puni“, kaže ugostiteljski djelatnik Sead.

"Danas je subota, znači, vikend je i prvi vikend da osjetimo opadanje prometa i količinu gostiju. Inače, subotom do podne mi iznesemo 100 kava, 100 doručaka, danas je to nešto utihnulo", primjećuje Amra, također ugostiteljska djelatnica.

"Pelješac, sezona k'o sezona je lošija svakako ove godine. Bio sam prošle, bilo udarno, top. Mada su večeri ovdje jake, dobre, to je generalno tako", kaže njen kolega Kemal.

U četiri dana otkako je otvoren Pelješki most na graničnim prijelazima Neum I i Neum II promet je opao za oko 43 posto. To je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Davor Božinović.

Iako su ugostiteljski objekti manje popunjeni, Neum je još poželjna turistička destinacija koja iz godine u godinu nudi sve raznovrsnije i kvalitetnije sadržaje za one željne odmora i zabave.

Kopirati
Drag cursor here to close