Ekoturizam

Najstariji nacionalni park u BiH zna kako privući mlade

"Nacionalni park Sutjeska okrenut je mlađoj populaciji kojoj kroz moderne programe predstavlja svoje bazne djelatnosti (zaštitu i očuvanje vrijednost) te odgovorno i održivo ponašanje prema prirodi", poručili su iz Nacionalnog parka Sutjeska.
Gospodarstvo / Turizam | 28. 08. 2021. u 10:12 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Prostor kojim upravlja Nacionalni park Sutjeska predstavlja područje bez narušenih ili devastiranih staništa te je upravo to moderna alternativa klasičnog turističkog kretanja s komercijalnim osvrtom na turizam. NP Sutjeska je orjentiran na odgovorno upravljanje prirodnim resursima, poštujući prirodne zakone i ekološke cikluse koji su zaduženi na balans ekosustava", kazali su za Bljesak.info iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Naime, najstariji nacionalni park u BiH posljednjih godina opredijelio se za ekoturizam koji potiče turiste na ekološku osviještenost.

Promocija ekoturizma

"Nacionalni park Sutjeska okrenut je mlađoj populaciji kojoj kroz moderne programe predstavlja svoje  bazne djelatnosti (zaštitu i očuvanje vrijednost), odgovorno i održivo ponašanje prema prirodi koju treba ostaviti idućim generacijama koje dolaze u neoštećenom obliku", naglasili su iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Foto: Nacionalni park Sutjeska  

Njihov projekt "Podrška razvoju ekoturizma u Nacionalnom parku Sutjeska" podržala je Europska unija te su kroz njega ponuđeni novi turistički programi, nabavljena posebna oprema za gorsku službu spašavanja te kreirane webstranice.

"Projekti koji se apliciraju na IPA fond prekogranične suradnje su vezani za različite teme: razvoj ekoturizma, unapređenje infrastrukture za posjetitelje, segment obrazovanja mladih iz oblasti zaštite životne sredine, inovativne tehnologije u funkciji obrazovanja te umrežavanje znanstveno-istraživačkih institucija iz regije", pojasnili su. 

Mladi najčešći gosti

Kako navode, posljednjih godina nastoje se okrenuti avanturističkom turizmu te na taj način privući mlađu populaciju.

"Ova vrsta turizma je u početnoj fazi i u budućem periodu planiramo razvoj aktivnosti kanjoninga na rijeci Hrčavci.  I ostali vidovi avanturizma su razvijeni što je u skladu sa strukturom populacije koja je dominantna u posjetama- mladi", naglasili su iz NP Sutjeska.

Foto: Nacionalni park Sutjeska 

Kako ističu, njihovi najčešći posjetitelji su mladi koji u posjete dolaze sa školama i fakultetima te obitelji koje u Nacionalnom parku Sutjeska pronalaze mir.

Kao i cijeli svijet pandemija koronavirusa pogodila je i Nacionalni park Sutjeska te iako se posljedice još uvijek osjete, stanje nije zabrinjavajuće.

"Covid-19 je utjecao na zaštićena područja različito, u prvom redu se otvorio problem smanjenih posjeta jer su se kretanja stanovništva odvijala po propisanim mjerama vlasti što je direktno utjecalo na promet ugostiteljstva i turizma", poručili su za Bljesak.info

Turistička atrakcija

Podsjetimo, Nacionalni park Sutjeska najstariji je i najveći nacionalni park u BiH.

Video: Nacionalni park Sutjeska, Bosna i Hercegovina

Naime, u njemu se nalazi najviši vrh BiH, Maglić s 2386m te jedna od posljednjih sačuvanih prašuma Europe, Perućica.

Također, ono što ističe NP Sutjeska su i Glacijalna jezera na Zelengori, koja su hidrološki fenomen i turistička atrakcija.

Foto: Nacionalni park Sutjeska  

Nacionalni park Sutjeska odlučio je iskoristiti prirodne ljepote te promovirati ekoturizam koji je još uvijek novost u BiH. Oni žele stvoriti ekološku priču u kojoj se naglasak stavlja na značaj prirode te odgovorno upravljanje prirodnim resursima. 

Prema svemu sudeći NP Sutjeska je na dobrom putu da se svojom ekološkom osviještenošću istakne u BiH te regiji i na taj način postane oaza modernog turizma.

Foto: Nacionalni park Sutjeska  

 

Kopirati
Drag cursor here to close