Nemaju konkurencije

Najljepši švicarski gradovi koje morate posjetiti

Stein am Rhein je jedan od najljepših malih gradova u zemlji i jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Europi. Poznat je po očuvanim, izvrsno oslikanim zgradama s ukusno uređenim prozorima, uključujući drvene kuće i prekrasan krajolik.
Gospodarstvo / Turizam | 12. 10. 2023. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicrska, mogima zemlja iz snova, ima mnoštvo sadržaja za ponuditi i posjetiti. Ženeva je prekrasna i sređena. Bern također. Naravno, ne fali ništa ni Zurichu, a također i život u Baselu više je nego ugodan. Sad kad smo nabrojali par najpoznatijih švicarskih gradova gdje je život i više nego ugodan, vrijeme je da pogledamo koje manje (u smislu broja stanovnika) gradove bi valjalo razgledati.

Više od 10 milijuna turista posjeti godišnje ovu zemlju te uživa u njenim prirodnim ljepotama i krajoliku. Jezera, vodopadi, planine, dvorci, Alpe – ova zemlja nema čega nema. A uz poznate i "razvikane", tu su mnoga mala mjesta i gradići koji plijene ljepote, prenosi Punkufer.

Spiez

Spiez je gradić u srcu Švicarske, smješten na obalama jezera Thun i jednog od najljepših europskih zaljeva. S populacijom od 12 tisuća duša, odlično je odredište za one koji traže bijeg od užurbanog grada. Spiez je poznat po svom srednjovjekovnom dvorcu iz 13. stoljeća, spektakularnim vinogradima i slikovitim planinama koje ga okružuju. Vrijedi ga posjetiti tijekom cijele godine zbog zimskih sportova, fotografiranja, kupanja i krstarenja.

Murren

Murren je jedno od jedinstvenih planinskih sela u Alpama s pogledom na dolinu Lauterbrunnen. Grad bez automobila ima nekoliko ulica sa šarenim kućama prekrivenim ledom zimi i prekrasnim cvijećem u proljeće i jesen. Gosti uživaju u spektakularnim pogledima na okolne slikovite planine, uključujući vrhove Jungfrau, Monch, Eiger i Brethorn. Moguće je planinariti, voziti se žičarom do planina ili se voziti gondolom do planine Bing s prekrasnim pogledom na horizont.

Foto: Getty Images / Švicarski grad

Wengen

Wengen je jedno od najljepših sela u regiji Jungfrau i vrhunska destinacija za one koji žele vidjeti planine u Švicarskoj. Smješten iznad doline Lauterbrunnen, pruža miran bijeg ljubiteljima prirode s kilometrima slikovitih pješačkih staza i beskrajnim mogućnostima za zimske sportove. U njemu nema automobila, što posjetiteljima omogućuje da uživaju u svoj njegovoj ljepoti, a dobra je ideja prošetati do anglikanske crkve sv. Bernarda i istražiti ljepote krajolika. Dodajmo i kako su ljubitelji skijanja zasigurno čuli za ovaj grad, jer se u njemu vozi jedna od najslavnijih spustaških utrka Svjetskog kupa.

Stein am Rhein

Stein am Rhein je jedan od najljepših malih gradova u zemlji i jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Europi. Poznat je po očuvanim, izvrsno oslikanim zgradama s ukusno uređenim prozorima, uključujući drvene kuće i prekrasan krajolik. Gosti mogu istražiti stare kuće na trgu gradske vijećnice s jedinstvenom arhitekturom i šarenim muralima. Opcija je i šetnja obalom rijeke Rajne i istraživanje dvorca Hohenklingen i opatije St. Georges.

Morcote

Morcote je slikoviti gradić na obali jezera Lugano u švicarskom kantonu Ticino. Proglašen je najljepšim gradom u Švicarskoj 2016. godine, a poznat je po veličanstvenim arkadama starih patricijskih kuća, ali i impozantnim zgradama, malim uličicama, zapanjujućoj prirodnoj ljepoti i vrijednim arhitektonskim spomenicima. Ljubitelji prirode mogu istražiti prekrasni park Scherrer s rascvjetanom suptropskom vegetacijom. U isto vrijeme, ljubitelji povijesti mogu se zaputiti prema hodočasničkoj crkvi Santa Maria Del Sasso, s prekrasnom kamenom kupolom izgrađenom 1700. godine.

Foto: Getty Images / Švicarski grad
Kopirati
Drag cursor here to close