Cijene vrtoglave

Na proljeće ponovo počinje voziti legendarni Orient Express

Vlak je na svoje prvo putovanje krenuo 4. listopada 1883. godine, u njemu je bilo 40 putnika, a putovanje je trajalo 13 dana.
Gospodarstvo / Turizam | 31. 10. 2023. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Orient Express. Naime, radi se o jednom od najpoznatijih vlakova u povijesti koji je, uz samo dvije pauze, prometovao čak 121 godinu i povezivao Pariz i Istanbul. Slavna željeznička linija do danas je ostala simbol komfornog, sporog, udobnog i elegantnog putovanja, a među europskim bogatašima tog doba, koji su bili najčešći putnici, poseban je hit bilo restoransko iskustvu u vlaku. Nedavno je veliko zanimanje probudila vijest da se 2024. vraća legendarna ruta od Pariza do Istanbula .

Njaskuplja karta 66.574 eura

Venice Simplon-Orient-Express je naziv vlaka koji će prometovati na liniji Pariz-Istanbul od sljedeće godine, najjeftinija karta trenutno se može kupiti za 17.500 funti (20.065 eura), a za najskuplju ćete izdvojiti nevjerojatnih 58.000 funti (66.574 eura).

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Venice Simplon-Orient-Express (@vsoetrain)

Radi se o kabini "Grand Suite" koju na službenim stranicama opisuju kao "ekskluzivni svijet dekadencije i čistog luksuza bez premca". Dodaju kako se radi o njihovom najboljem paketu i smještaju s raskošnim interijerom i iznimnom razinom udobnosti koja se može mjeriti samo s hotelom s pet zvjezdica. Kartu trenutno možete kupiti preko web stranice Luxury Train Tickets, a prvi ponuđeni termin je 31. svibnja 2024. iz smjera Pariza prema Istanbulu.

Putovanje traje šest dana

Putovanje će trajati ukupno 6 dana, a kreće u Istanbulu uz uživanje u luksuznoj večeri koja će biti poslužena u jednom od tri prekrasna restorana. Drugi dan vlak Venice Simplon-Orient-Express stiže u Bukurešt, gdje ćete provesti dan i noćiti u luksuznom hotelu Marriott Bucharest Grand. Sljedećeg dana nastavlja putovanje prema planinskom gradu Sinaia, u kojem ćete posjetiti impresivan dvorac Peles, koji je bio dio rute slavne linije iz 1883. godine.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Venice Simplon-Orient-Express (@vsoetrain)

Zatim stižete u Budimpeštu, gdje ćete u pratnji lokalnog vodiča obići grad i uživati u krstarenju rijekom Dunav. U glavnom gradu Mađarske noćit ćete u jednom od najprestižnijih hotela, a večerat ćete u fantastičnom tradicionalnom restoranu gdje ćete kušati neka od najpoznatijih jela ove uzbudljive zemlje. Nakon toga, putovanje se nastavlja kroz Njemačku, a prije dolaska u Pariz očekuje vas još jedna luksuzna večera dostojna kraljeva, prenosi Putni kofer.

Vlak prvi put krenuo na putovanje 1883. godine

Prvi Orient Express razvio je belgijski inženjer Georges Nagelmackers, inspiriran razvojem željezničkog prometa koji je vidio na svojem putovanju Amerikom. Posebno su ga se dojmila spavaća kola i bio je odlučan da po povratku u Europu napravi nešto slično. S tim da je on svoj vlak zamislio kao najluksuzniji hotel, mjesto glamura i uživanja. I u tome je uspio, nakon više neuspjelih pokušaja i teških pregovora s nacionalnim željezničkim tvrtkama. Vlak je na svoje prvo putovanje krenuo 4. listopada 1883. godine, u njemu je bilo 40 putnika, a putovanje je trajalo 13 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close