U vrhu

Mostar ponovno na popisu najljepših

"Stari most, koji su izgradile Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture", piše CNN.
Gospodarstvo / Turizam | 04. 11. 2021. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

CNN je nedavno predstavio popis najljepših malih gradova Europe, a u konkurenciji se našao i Mostar, koji je predstavljen kroz Stari most kao jednu od najpoznatijih znamenitosti Balkana.

Kako piše CNN, mali gradovi na kontinentu osvajaju svojom prekrasnom arhitekturom i velikim dijelom kulture koju ćete naći u velikim gradovima, ali uz manje gužve.

Popis najljepših malih gradova, na kojem se našao i Mostar, obuhvaća destinacije poput skromnih ribarskih gradova ili srednjovjekovnih utvrđenja na vrhovima planina.

"Stari most, koji su izgradile Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture", piše CNN.

Istaknuli su da je most jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, spomenuli tradicionalne skokove, kao i činjenicu da je Mostar danas stanica na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving.

Pored Mostara, na popisu se našao i jedan grad iz Hrvatske - Korčula, s istoimenog otoka, za koji su napisali: "Grad svjetske klase, s blistavo bijelim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom gotovo svuda unaokolo i prekrasnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovdje vladali stoljećima."

Video: Mostar in 4K

Tu je i Giethoorn u Holandiji, koji zovu nizozemskom Venecijom, uz bezbroj vodenih kanala, ali i znatno manje turista.

Izdvojili su i portugalski Guimaraes, koji je proglašen prvom prijestolnicom zemlje u 12. vijeku, a njegovo srednjovjekovno jezgro ostalo je uglavnom netaknuto.

Na popisu su se našli i Roscoff u Francuskoj, Anghiari i Mazara del Vallo u Italiji, Nafplio u Grčkoj, njemački Dinkelsbühl, irski Kenmare, kao i Piran u Sloveniji.

Kopirati
Drag cursor here to close