Zamisli

Mostar Bus dobiva injekciju – spas je u žičarama

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao je kako bi se ovime pomoglo ovom javnom poduzeću koje proizvodi gubitak.
Gospodarstvo / Turizam | 29. 04. 2024. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Grad Mostar izdvajat će određeni postotak ostvarenih godišnjih prihoda od naknade za uporabu lokalnih prometnica za posebne kategorije vozila na području Grada Mostara, takozvanih vinjeta.

Novac će se koristiti za ''urbanu mobilnost, održivi razvoj i smart city tehnologije''.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao je kako bi se ovime pomoglo ovom javnom poduzeću koje proizvodi gubitak.

Govorio je o zamislima da se žičare na Hum i prema Stjepan gradu, kada se izgrade, iskoriste za sufinanciranje javnog prijevoza.

''One su (žičare, op.a.) komercijalno vrlo interesantne. Ako te projekte uspijemo spojiti i staviti pod isti narativ s Mostar Busom mislim da će to biti najbolja opcija kako nedostajuće novce za javni prijevoz namaknuti'', rekao je Kordić i izrazio nadu da će se ovi projekti uskoro dovesti u dokumentacijsku fazu da bi se moglo razmišljati o njihovoj provedbi.

Pojedini vijećnici negodovali su budući da smatraju da nemaju dovoljno informacija kao da bi trebalo razmotriti i neke druge opcije pomoći ovom javnom poduzeću.

Gradonačelnik je rekao da mu je drago da nitko nema ništa protiv da se sufinancira javni prijevoz u gradu kako bi bio što bolji.

Pojasnio je kako se izračun od 35 posto, koji je odbijen, dodijeljenih sredstava na procjenu u ovom trenutku te da se nada da će pokretanje žičara, koje će funkcionirati u sklopu javnog prijevoza, biti dodatni pokretač.

Menadžment JP Mostar-Bus se obratio gradonačelniku s inicijativom za izmjenom i dopunom navedene Odluke u pravcu da se 35% ostvarenih godišnjih prihoda od vinjete ide na račun javnog poduzeća.

''Na ovaj način bi se ostvarila potreba da JP Mostar- Bus d.o.o. Mostar kojem je Grad Mostar osnivač, ostvari urbanu mobilnost kao koncept inovativne akcije za unaprjeđenje potencijala poslovanja, odnosno kretanja između različitih područja grada s osposobljenim voznim parkom što bi zasigurno unaprijedilo kvalitetu poslovanja. Činjenica je da su javni prijevoz i osobni automobili najčešća korištena sredstva urbane mobilnosti. Iz tog razloga potrebno je poboljšati kvalitetu javnog prijevoza kako bi se građani 'okrenuli' sve više korištenju istog i time smanjili visoku koncentraciju automobila koji dramatično povećavaju zagađenje okoliša, što je jedan od razloga za održivu alternativu urbane mobilnosti u gradu'', navodi se u Odluci.

Dodaje se kako su uvođenje Smart City tehnologije-ICT – moderne tehnologije komunikacije u funkciji rada javnih poduzeća ''zasigurno jako potrebne kako bi se u suvremenom načinu rada išlo ukorak sa zahtjevima korisnika usluga i trendovima u našem okruženju, za što bi između ostalog, poslužila sredstva dobivena od ove naknade''.

Kopirati
Drag cursor here to close